Eerste taxidienst met zelfrijdende auto's van start

De zelfrijdende auto's van Waymo

Waymo One

Eerste taxidienst met zelfrijdende auto's van start

06-12-2018 08:46 Laatste update: 23:59

Google-zusterbedrijf Waymo is in de Amerikaanse stad Phoenix gestart met zijn taxidienst met zelfrijdende auto's.

Na jaren van testen met zelfrijdende auto's heeft Waymo woensdag zijn dienst met autonome taxi's gelanceerd. De dienst, genaamd Waymo One, is voorlopig nog alleen voor enkele honderden mensen rond de Amerikaanse stad Phoenix beschikbaar. Ze bestellen via een app de ritjes in de robotauto's. Er zit nog wel een chauffeur in de taxi's om in te grijpen als dat nodig is.

Waymo gebruikt voor de zelfrijdende auto's aangepaste Chrysler Pacifica-minibusjes. De autonome taxi's mogen voorlopig alleen rondrijden in een gebied rond Phoenix en de buursteden Chandler, Mesa, Tempe en Gilbert. Waymo One komt later voor meer mensen beschikbaar.

Wanneer Waymo, dat onderdeel is van Google-moederbedrijf Alphabet, de taxidienst in andere Amerikaanse regio's wil lanceren, is nog niet bekend. Momenteel rijdt Waymo behalve in Arizona ook in een klein gebied in Californië rond met zijn zelfrijdende auto's. Daar worden ook tests gehouden waarbij er geen medewerkers meer in de auto's zitten.

Zodra de regelgeving het toelaat, wil Waymo de taxidienst ook in Europa introduceren, mogelijk in samenwerking met een partner. 

Kijk ook: Zelfrijdende auto's eng? Zo bang waren mensen vroeger voor de fiets

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's