Nieuwe Microsoft-browser gebruikt Google-techniek
Microsoft <3 open source

Nieuwe Microsoft-browser gebruikt Google-techniek

07-12-2018 08:01 Laatste update: 08:03

Microsoft werkt aan een nieuwe versie van zijn browser Edge. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van Chromium, de open-source webtechnologie uit de koker van concurrent Google.

Het gebruik van de Chromium-technologie moet ervoor zorgen dat Edge qua prestaties weer kan wedijveren met Chrome, de browser van Google die wereldwijd goed is voor een marktaandeel van meer dan 60 procent. Edge moet het op dit moment doen met een karige 2 procent marktaandeel.

De nieuwe versie van Edge zal in de loop van volgend jaar verschijnen voor Windows 7, 8 en 10. Een eerste previewversie van de nieuwe browser zal begin 2019 beschikbaar zijn, belooft Microsoft. Daarnaast gaat het bedrijf ook een versie van Edge uitbrengen voor de Mac.

Ontwikkelaars

Door gebruik te maken van Chromium moeten websites in Edge sneller laden en er beter uit gaan zien. “Mensen die Microsoft Edge gebruiken zullen merken dat de compatibiliteit met alle websites verbetert”, schrijft Joe Belfiore van Microsoft in een blogpost.

Vanwege het grote marktaandeel van Chrome bouwen veel ontwikkelaars hun websites met de Google-browser in hun achterhoofd. Net zoals ze in het verleden hun website aanpasten aan Internet Explorer, de Microsoft-browser die in 2002 en 2003 nog goed was voor een marktaandeel van zo’n 90 procent.

De stap om weer een browser uit te brengen voor de Mac lijkt eveneens te zijn ingegeven door de voorkeuren van de webontwikkelaars. Veel developers gebruiken MacOS voor het ontwikkelen en testen van websites.