Apple: updates in China vanwege dreigend iPhone-verbod
Strijd met Qualcomm

Apple: updates in China vanwege dreigend iPhone-verbod

14-12-2018 08:19 Laatste update: 18:58

Apple zal begin volgende week verscheidene software-updates uitbrengen in China. Op die manier hoopt het bedrijf te voorkomen dat verschillende iPhone-modellen daar niet meer verkocht mogen worden.

Eerder deze week verbood een Chinese rechter volgens Qualcomm de import en verkoop van verscheidene iPhones omdat de toestellen inbreuk zouden maken op patenten van de Amerikaanse chipmaker. Volgens de uitspraak van de Chinese rechter mogen oudere iPhones (van de 6S tot en met de X) niet meer in China worden verkocht.

Apple geeft een andere uitleg aan het vonnis dan Qualcomm: van een onmiddellijk verkoopverbod hoeft volgens het bedrijf nog geen sprake te zijn. Wel brengt Apple enkele software-updates uit die ervoor moeten zorgen dat de iPhones voldoen aan de uitspraak van de rechter, schrijft persbureau Reuters.

Juridische strijd

De updates die Apple uitbrengt, hebben volgens het bedrijf betrekking op ‘een niet belangrijke functionaliteit’ uit twee Qualcomm-octrooien die tijdens de Chinese rechtszaak werden behandeld. Qualcomm verwijt Apple dat het inbreuk maakt op gepatenteerde features die te maken hebben met het aanpassen van de grootte van afbeeldingen en het beheren van apps op een touchscreen.

Apple en Qualcomm zijn sinds eind vorig jaar verwikkeld in een juridische strijd over licentievoorwaarden die in verschillende landen wordt uitgevochten. Qualcomm meent dat Apple Qualcomm-technologie gebruikt zonder daarvoor voldoende af te dragen. Omgekeerd beschuldigt Apple de chipontwerper ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen.

Geen blijvende schade

De door de Chinese uitspraak getroffen iPhones zijn nog altijd te koop via de Chinese Apple-website. Apple heeft de rechter verzocht het verbod van de iPhones op te schorten, onder meer omdat Qualcomm geen blijvende schade lijdt als de verkoop in China doorgaat.

Ook wijst Apple er in zijn verzoek op dat een verbod gevolgen kan hebben voor zijn Chinese leveranciers en consumenten. Bovendien zou de Chinese overheid bij een verbod minder belastinginkomsten van Apple krijgen.

Volgens Qualcomm betekent een software-update niet dat Apple zijn telefoons mag blijven verkopen. De chipmaker stelt dat het voorlopige verkoopverbod inhoudt dat Apple hoe dan ook zijn iPhones uit de winkels moet halen.

Kijk ook: de grootste designfouten van Apple

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's