Dove kinderen voorlezen met nieuwe app

Kinderen lezen met app StorySign

Van onze partner Huawei

Dove kinderen voorlezen met nieuwe app

16-12-2018 23:01 Laatste update: 17-12-2018 10:36

Nog even een verhaaltje voor het slapen gaan. Voor veel kinderen (en ouders) het favoriete moment van de dag. Maar voor ouders van een doof kind, is een verhaal voorlezen onmogelijk. Tot nu, want met de app Storysign kunnen ook dove kinderen voorgelezen worden.

Huawei lanceerde de app met een voorleesevent in Amsterdam. Het eerste Nederlandse boek in Storysign 'Waar is Dribbel?' werd voorgelezen door topmodel en ervaringsdeskundige Kim Feenstra. Kim is zelf namelijk slechthorend.

Kunstmatige intelligentie

De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Met je smartphone scan je de woorden van een boek en de app vertaalt dit naar gebarentaal. Star, de avatar van de app, gebaart de woorden. Daarnaast blijft ook het gescande woord in beeld staan, zodat dove kinderen de betekenis van een woord leren. En dat is hard nodig.

32 miljoen dove kinderen

Wereldwijd zijn er 32 miljoen kinderen met een auditieve beperking. Naast het feit dat ze niet goed horen, kunnen ze vaak ook minder goed lezen. In veel gevallen is dit te wijten aan het feit dat zij de klank niet aan geschreven woorden kunnen koppelen. Huawei gelooft dat technologie en kunstmatige intelligentie kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Deze nieuwe app is hier een goed voorbeeld van.

Bekijk de video van het voorleesevent hier: