Britse minister van Defensie zeer bezorgd over Huawei
Spionage

Britse minister van Defensie zeer bezorgd over Huawei

28-12-2018 11:30 Laatste update: 11:37

De Britse minister van Defensie, Gavin Williamson, heeft ‘ernstige, zeer diepe zorgen’ over de rol van Huawei bij het aanleggen van 5G-netwerken in het Verenigd Koninkrijk.

Dat verklaart Williamson tegenover de Britse krant The Times. De Defensie-minister vreest dat de Huawei-apparatuur misbruikt kan worden voor Chinese spionage. Hij wijst erop dat China ‘soms op kwaadaardige wijze’ handelt.

In een reactie laat Huawei weten dat “cybersecurity de belangrijkste prioriteit” voor het bedrijf is. “We gaan graag het gesprek aan met de Britse overheid, zolang dat maar is gebaseerd op feiten en bewijzen.”

Noodtoestand

Westerse inlichtingendiensten hebben verscheidene malen gewaarschuwd dat Huawei-apparatuur achterdeurtjes kan bevatten. De Amerikaanse overheid dringt er daarom bij bondgenoten op aan om te stoppen met het gebruik van Huawei-apparatuur in hun netwerken.

Eerder deze week meldde persbureau Reuters dat president Donald Trump al maanden overweegt om Amerikaanse bedrijven te verbieden om gebruik te maken van netwerkapparatuur van Chinese bedrijven, zoals Huawei en ZTE. Daartoe zou Trump volgend jaar zelfs de noodtoestand willen uitroepen.

De maatregel zou vooral gevolgen hebben voor kleine providers die actief zijn op het Amerikaanse platteland. Zij kiezen vaak voor de apparatuur van Chinese bedrijven, omdat die goedkoop is.

Nederland

Huawei is ook een belangrijke leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken in onder meer Europa in Latijns-Amerika. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile.