Bij Black Mirror-film bepaal je zelf het einde
Interactieve tv

Bij deze Black Mirror-film bepaal je zelf het einde

28 december om 14:07
Laatste update: 28 december om 14:21

Met ‘Black Mirror: Bandersnatch’ biedt Netflix vanaf vrijdag voor het eerst een interactieve film voor volwassenen aan.

Black Mirror-bedenker Charlie Brooker zag het idee voor een interactieve film aanvankelijk helemaal niet zitten, vertelde hij aan Variety. Medebedenker Annabel Jones was enthousiaster, hoewel ook zij interactieve verhalen altijd “een beetje een gimmick” had gevonden.

Tijdens hun overleg over een Black Mirror-aflevering die uiteindelijk culmineerde in de vrijdag uitgebrachte film Bandersnatch, raakten Brooker en Jones allebei van overtuigd van de noodzaak van interactieve elementen.

Biljoen mogelijkheden in film

Bandersnatch vertelt het verhaal van de Engelse tiener Stefan die in 1984 een game ontwikkelt op basis van het science-fiction boek Choose Your Adventure, waarbij de gamer of lezer telkens verschillende keuzes heeft.

Datzelfde geldt voor de Netflix-film waarbij de kijkers keuzes kunnen maken over het verloop van de film. Kijkers die voor de kortste weg kiezen, hebben de film in 40 minuten uitgekeken. Wie voor een andere richting kiest, is gerust twee keer zoveel tijd kwijt. De gemiddelde kijkduur is volgens Netflix 90 minuten.

De film kent vijf mogelijke eindes, maar gedurende de film kunnen de kijkers ook om de paar minuten keuzes maken – te beginnen met welke cornflakes de hoofdrolspeler voor zijn ontbijt neemt. Alles bij elkaar zijn er zo ruim een biljoen mogelijke wegen door het verhaal, volgens Netflix. De makers namen ongeveer 312 minuten, ruim vijf uur, aan materiaal op.

Kinderen

In het verleden maakte Netflix al interactieve content voor een wat jeugdiger publiek. De tv-dienst bood kinderen onder meer keuzemogelijkheden aan in ‘Puss in Boots: Trapped in an Epic Tale’ en ‘Buddy Thunderstruck: The Maybe Pile’.

Bekijk Brights interview met de makers van Black Mirror (2017)