Hackers dreigen 9/11-documenten verzekeraars online te zetten
The Dark Overlord

Hackers dreigen 9/11-documenten verzekeraars online te zetten

02-01-2019 10:05 Laatste update: 11:50

Hackersgroep 'The Dark Overlord' heeft ruim 18.000 documenten van verzekeraars gestolen en dreigt die online te zetten.

Er zijn documenten gestolen bij verzekeringsmaatschappijen Hiscox en Lloyds of London en het Amerikaanse investeringsbedrijf Silverstein Properties, meldt de hackersgroep in een bericht op Pastebin. Hiscox zegt tegenover Motherboard dat er inderdaad is ingebroken bij een juridisch adviesbureau, waarbij waarschijnlijk documenten van verzekeringszaken rond de terroristische aanvallen van 11 september 2001 zijn gestolen.

De hackersgroep zegt te beschikken over e-mails, overeenkomsten, geheimhoudingsverklaringen, schikkingen, overheidscommunicatie, voicemails en verklaringen van getuigen. The Dark Overlord heeft al een klein aantal van de gestolen documenten online gezet. Het lijkt in eerste instantie nog om vrij onschuldige documenten te gaan.

Steeds gevoeligere informatie

De hackers hebben ook al een link naar een documentenmap van 10 GB gedeeld. De inhoud is versleuteld, maar The Dark Overlord dreigt de sleutels te delen als de verzekeraars geen onbekend bedrag in bitcoins afrekenen. Volgens de hackers is de map opgedeeld in lagen, elk met steeds gevoeligere informatie. Als de verzekeraars niet betalen, worden de sleutels stuk voor stuk vrijgegeven. Ook staat de groep open voor biedingen uit bijvoorbeeld China en Rusland.

Een deel van de documenten zou in april 2018 zijn gestolen bij een hack op een grote Amerikaanse verzekeraar. Destijds was nog onbekend wat er gestolen was, en wie er achter die hack zat. Na die hack zou één van de slachtoffers maanden geleden al akkoord zijn gegaan met een betaling. The hackersgroep trok zich echter terug uit die overeenkomst toen bleek dat de verzekeraar tegen de eisen van The Dark Overlord in ook samenwerkte met de autoriteiten.

The Dark Overlord werd bekend van een grote hack op een studio die met Netflix samenwerkt. In april 2018 zei The Dark Overlord scripts en afleveringen van tientallen Netflix-series en films in handen te hebben. Ook toen moest losgeld worden betaald.