'Populaire Chinese Android-weerapp verzamelt onnodig veel data'
Data naar China

'Populaire Chinese Android-weerapp verzamelt onnodig veel data'

03-01-2019 12:11 Laatste update: 12:16

Een populaire Chinese weerapp voor Android verzamelt onnodig veel gebruikersdata en stuurt die vervolgens naar China.

Dat ontdekte het Britse internetbeveiligingsbedrijf Upstream Systems, meldt The Wall Street Journal. De app is gemaakt door het Chinese bedrijf TCL Communication, ook bekend als fabrikant van recente telefoons van Alcatel en BlackBerry. De Android-app Weather Forecast—World Weather Accurate Radar verzamelt naast de gps-locatie van de gebruiker ook het e-mailadres en het IMEI-identificatienummer van de telefoon.

Die informatie wordt doorgestuurd naar de servers van TCL in China. De app stond ook standaard geïnstalleerd op goedkope Alcatel-telefoons die werden verkocht in landen als Brazilië, Maleisië en Nigeria. Daar probeerde de weerapp ruim 100.000 gebruikers stiekem op betaalde diensten te abonneren.

Die pogingen werden door Upstream Systems ontdekt en tegengehouden, toen het beveiligingsbedrijf in opdracht van mobiele aanbieders werkte. Als de aankopen niet waren tegengehouden, hadden klanten samen ruim 1,5 miljoen dollar aan loze diensten betaald. Nadat The Wall Street Journal in november om een reactie vroeg bij TCL, werden de pogingen tot abonneren stopgezet.

'App niet te verwijderen'

De ongevraagde datadeling duurt volgens het Britse beveiligingsbedrijf nog wel voort. TCL wil niet zeggen hoeveel data de app daadwerkelijk verzamelt. Tot voor kort stond de app bekend als 'Weather—Simple weather forecast'. Ook Nederlanders hebben de app gedownload, en sommigen klagen dat zij de app niet van hun toestel kunnen verwijderen.