Samsung toont nieuw prototype van modulaire tv
Tv in stukjes

Samsung toont nieuw prototype van modulaire tv

07-01-2019 15:11 Laatste update: 20:52

Samsung heeft een nieuw prototype getoond van zijn microled-televisie. De nieuwe tv is modulair: meerdere kleine schermen kunnen samen één grote tv vormen.

Het nieuwe prototype is een 4K-scherm van 75 inch, dat is opgebouwd uit losse paneeltjes. Samsung toonde vorig jaar al zijn prototype The Wall, een tv van 146 inch die ook uit de paneeltjes bestond. Deze week toont Samsung op de grote techbeurs CES in Las Vegas een nog extremere versie met een formaat van 219 inch. Bovendien laat het bedrijf zien hoe de modulaire panelen werken.

Het prototype bestaat uit twee delen: ten eerste een achterplaat die tegen de muur wordt gemonteerd. Met uitklapbare haakjes in de zijkant worden die plaatjes aan elkaar gekoppeld. Daarna kunnen de dunne microled-schermdelen magnetisch op de plaatjes worden geklikt. Zo kunnen schermen van alle formaten en verhoudingen worden gemaakt.

Voordelen ten opzichte van oled

De technologie heeft volgens Samsung nog een aantal voordelen ten opzichte van oled, de grootste concurrerende technologie. Microled lijkt in veel opzichten op oled, met kleine, individueel oplichtende led-modules die daardoor zorgen voor een zeer hoog contrast. In tegenstelling tot oled gebruikt microled geen organisch onderdeel en dus kunnen beelden volgens Samsung niet inbranden. Ook verslechtert de kwaliteit niet door de natuurlijke achteruitgang van de organische component.

Bovendien zijn oneffenheden zoals dode pixels bij het modulaire systeem van Samsung niet zo'n probleem als bij normale schermen. In het geval van Samsung is dan niet het hele scherm afgekeurd, maar slechts één van de kleinere schermpjes. Samsung zei vorig jaar dat het verwacht dat microled-tv's pas over twee tot drie jaar voor consumenten beschikbaar zal zijn.

Welke smart-tv is de beste?

Volg Bright op YouTube voor video's vanaf techbeurs CES in Las Vegas.