De nieuwe Grunberg biedt met app 'betere leeservaring'
Lezen + luisteren

De nieuwe Grunberg biedt met app 'betere leeservaring'

08-01-2019 12:01 Laatste update: 16:43

Met de nieuwe lees-app Immer moet je makkelijker focussen op de tekst en dieper in het verhaal komen. De nieuwe roman van Arnon Grunberg is vanaf vandaag in de Immer-app beschikbaar.

Vandaag is de eerste app van de nieuwe leeservaring Immer verschenen, met daarin de nieuwste roman van Arnon Grunberg. Je kunt het boek op je smartphone lezen met de vernuftige leesinterface en het muziekstuk Canto Ostinato op je koptelefoon. Daar luisterde Grunberg naar toen hij het boek schreef. Is dit de toekomst van lezen op je telefoon?

Muziek verhoogt de sfeer, dat merk je als je een film kijkt zonder geluid. Zonder soundtrack is het een stuk minder spannend. Het geluid uitzetten is dan ook een beproefde truc om enge scènes te overleven. Waarom heeft een boek dan geen muziek om je extra in de sfeer te brengen? dacht de maker van de nieuwe app Immer.

Nu we digitaal lezen is het mogelijk om tekst en muziek elkaar te laten versterken. Maar er is veel meer. Maker van de leesinterface, Niels ‘t Hooft, is zelf schrijver en was jarenlang blogger bij Bright.nl. Hij heeft dan ook een hart voor technologie en zoekt naar hoe tech ons leven beter kan maken. De interface Immer is het resultaat van een onderzoek van vijf jaar, waarbij interactie met lezers veel invloed heeft gehad, vergelijkbaar met de game-industrie.

Hoe ziet die toekomst van lezen eruit? Je leest met koptelefoon op en raakt verzonken in een subtiele 'sense-scape' van geluid maar ook van kleur. De tekst staat niet zwart op wit waarbij je steeds naar beneden scrollt maar verschijnt soepel op je scherm, in afgemeten porties. Op die manier ervaar je subtiel de opbouw en structuur van het boek, wat het lezen gemakkelijker maakt. Mensen met een smartwatch zullen de drie ringen herkennen. Die staan hier voor hoever je in het boek bent met een ring voor je voortgang binnen het hoofdstuk en hoever je bent in het boek. Die voortgang is iets wat je met een fysiek boek onderbewust voelt en ziet maar wat in een e-reader niet lekker wordt gecommuniceerd.

Vanaf vandaag is de app met het nieuwste boek van Arnon Grunberg getiteld 'Goede mannen' voor iPhone en iPad te downloaden. Het eerste deel is gratis, als het bevalt kun je tot 31 januari voor 10,99 euro het hele boek kopen. Door je data over snelheid en frequentie van lezen te delen, help je mee de app Immer te verbeteren voor volgende boeken.