Spiegelrots vervangt natuurlijke brug
Mooiste van het land

Spiegelrots vervangt natuurlijke brug

31-07-2019 12:59 Laatste update: 13:02

Het door een storm verwoeste icoon van Malta kan spectaculair gerestaureerd worden tot een stalen brug.

In maart 2017 is de toeristische trekpleister van Malta tijdens een storm in zee gestort. De Azure Window was een rots in zee die met een natuurlijke brug verbonden was met het eiland. In Game of Thrones was de rots als locatie te zien. Het icoon kan gerestaureerd worden tot een spectaculaire spiegelende brug.

Als symbool en herkenningspunt zal de nieuwe brug alleen maar meer aandacht trekken dan het natuurlijke origineel. De nieuwe Heart of Malta heeft dezelfde vorm en proporties als de originele brug. Maar spiegelende vlakken maken het bouwwerk spectaculair en heel fotogeniek. Door de weerspiegeling van zee en rotsen in de spiegels sluit het bouwwerk beter aan bij het bestaande, een beproefde manier om een bouwwerk in te passen in zijn omgeving.

Binnenin het gebouw ontstaat 5000 vierkante meter vloeroppervlak verdeeld over vijf spiraalsgewijze vloeren, dat kan worden gebruikt als tentoonstellingsruimte, club of concertgebouw. Bovenop het gebouw ontstaat dan een brug waar je nu daadwerkelijk overheen kunt lopen. Langs de rand van de artificiële rots loopt een wandelroute.

Heart of Malta is een plan om Malta de trekpleister terug te geven, gemaakt door de Russische architect Svetozar Andreev in samenwerking met Elena Britanishskaya. Het plan is ingediend bij de Maltese overheid. De meeste bewoners hebben zich er positief over uitgesproken. Volgens een Israëlische corrosie-expert is het plan haalbaar. De uitvoering zou in handen komen van lokale scheepsbouwers.