Robotviervoeter leert supersnel opstaan dankzij simulaties

Robotviervoeter leert supersnel opstaan dankzij simulaties

22-01-2019 14:09 Laatste update: 14:36

De robotviervoeter ANYmal leert duizend keer sneller te lopen, te rennen en overeind te komen na een val dankzij een nieuwe combinatie van trainingen met kunstmatig intelligentie en simulaties op een computer.

Als je een robotviervoeter zoals ANYmal wilt leren om zelfstandig te lopen in de echte wereld dan zal dat net zoals bij jonge kinderen een vrij langdurig proces zijn van vallen en opstaan. De wetenschappers van het Zwitserse ANYbotics, die ANYmal maken, gebruiken echter een combinatie van kunstmatige intelligentie en simulatie op een computer als training. Daardoor wordt het leerproces van de robot erg versneld.

In plaats van de robot in het echt om te duwen en deze net zolang te laten ploeteren totdat hij met behulp van kunstmatige intelligente uitvogelt hoe hij overeind moet komen, simuleren de ontwikkelaars situaties op een desktop-pc. Op de pc kunnen ze namelijk in één keer duizenden virtuele ANYmals omduwen die allemaal een andere manier zoeken om op te staan. 

Als de ANYmals op de pc virtueel getraind zijn om op te staan, kan de geleerde motoriek overgezet worden op een echte robot, die meteen die trucjes kan overnemen. Deze methode is duizend keer sneller dan andere methodes. Zo leert ANYmal heel snel beter lopen en rennen. Zelfs al schoppen de wetenschappers hard tegen ANYmal, hij blijft overeind. 

Pakketjes bezorgen

ANYmal laat zijn trucjes steeds vaker aan het publiek zien. Zo was hij in november 2018 te gast op Bright Day, het grootste techfestival van Nederland. Tijdens de techbeurs CES demonstreerde autobandenfabrikant Continental eerder deze maand hoe ANYmal in de toekomst pakketjes zou kunnen bezorgen.  

De toepassingen voor ANYmal gaan veel verder dan een paar trucjes. De robot ter grootte van een forse hond kan dankzij zijn roterende gewrichten in zijn robotledematen goed over moeilijk begaanbaar terrein bewegen, zoals over het puin van een ingestort huis. Met zijn LIDAR-sensoren en camera's zou de robot ook allerlei inspecties op gevaarlijke plekken kunnen uitvoeren of zelfstandig de gezondheid van bomen in een bos in kaart kunnen brengen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s