Huurmoordenaar veroordeeld door gps-locatie van zijn smartwatch
GPS-data

Huurmoordenaar veroordeeld door gps-locatie van zijn smartwatch

21-01-2019 10:46 Laatste update: 11:45

Een Britse huurmoordenaar is mede op basis van de locatie op zijn Garmin GPS-smartwatch tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee rivaliserende maffiabazen.

In 2015 werd Paul 'Mr. Big' Massey leider van een Britse georganiseerde misdaadbende vermoord. De moord bleef onopgelost totdat Massey's handlanger John Kinsella in mei 2018 vermoord werd. De politie vond beelden van beveiligingscamera's waarop de 39-jarige Mark Fellows, in het Britse misdaadcircuit bekend als de 'Iceman', meerdere malen de route aan het verkennen was waar hij later op Kinsella neer schoot. De politie had genoeg bewijsmateriaal voor de moord op Kinsela, maar tijdens het onderzoek kwam een mogelijke link naar de onopgeloste moord op Massey naar boven.

Foto van marathon

Tijdens het onderzoek naar de moord op Kinsella vonden rechercheurs een foto van Fellows die als fanatieke sporter een Garmin Forerunner-smartwatch droeg tijdens een marathon in 2015. De politie lokaliseerde het sporthorloge van Fellows in zijn huis en experts onderzochten de GPS -ata op het horloge.

Uit die GPS-data bleek samen met locatie-data van zijn smartphone en beelden van beveiligingscamera's dat Fellows een week lang minstens twee maal per dag met zijn auto langs het huis van de maffiabaas reed om te verkennen. 

De GPS-data van de smartwatch bleek doorslaggevend bewijsmateriaal om Fellows ook schuldig te bevinden voor de moord op Massey. Fellows is veroordeeld tot levenslang.