'KvK en minister De Jonge grootste privacyschenders van 2018'
Big Brother Award

'KvK en minister De Jonge grootste privacyschenders van 2018'

22-01-2019 20:30 Laatste update: 20:30

Bram van Dijk

Het doorverkopen van contactgegevens van zzp'ers door de Kamer van Koophandel (KvK) en het schenden van het medisch beroepsgeheim zijn de grootste privacy-inbreuken van 2018.

Jaarlijks reikt stichting Bits of Freedom de Big Brother Awards uit aan 'personen, bedrijven en overheden die grove inbreuken hebben gemaakt op de privacy en vrijheid van burgers'. Dit jaar is de twijfelachtige eer voor de Kamer van Koophandel en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.

Zzp'ers

De Kamer van Koophandel ontvangt de prijs voor het 'onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp’ers verplicht moeten afstaan', aldus het rapport. Zzp'ers schrijven zich namelijk in met hun persoonlijke adres en telefoonnummer, omdat dat ook hun zakelijke gegevens zijn. "En dat kan tot gevolg hebben dat ze lastig gevallen worden door ongevraagde telefoontjes en post van bedrijven die hen iets willen aansmeren." Ook worden de privégegevens opgekocht door datahandelaren.

De Kamer van Koophandel is de winnaar van de publieksprijs en kreeg 39 procent van de stemmen. Daarmee verslaat het de Belastingdienst, die het BSN-nummer van zzp'ers nog steeds in het btw-nummer verwerkt, en Facebook, dat afgelopen jaar verschillende privacy-schandalen veroorzaakte.

Minister De Jonge

Naast de publieksprijs is er ook een juryaward, ook wel de Big Brother Awards Expertprijs genoemd. Deze gaat naar de minister van VWS, Hugo de Jonge. Hij deed een wetsvoorstel om zorgfraude tegen te gaan, maar volgens verschillende artsen tast dit voorstel het medisch beroepsgeheim ernstig aan. Volgens Bits of Freedom gooit de minister met zijn wetsvoorstel 'het medische beroepsgeheim te grabbel'. Het is al de derde keer dat er een minister van VWS de prijs wint.

Andere genomineerden waren onder andere minister Hoekstra van Financiën voor 'de ruimte die hij zijn Belastingdienst geeft om gevoelige gegevens van burgers te delen met verhuurders' en callcenter Teleperformance, dat 'met de registratie van ‘toilettijd’ van werknemers te ver gaat in de dataficering van de werkvloer'.

De KvK was zelf aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen, de minister niet. Eerdere winnaars van de Big Brother Awards waren de Nationale Politie (voorspellen van misdrijven met data) en het volledige kabinet (doordrukken sleepwet). Bits of Freedom wil met de awards aandacht vragen voor privacyschending. Ook zet het een privacyvoorvechter in het zonnetje: dit jaar won Kirsten Fiedler van de stichting European Digital Rights de zogeheten Felipe Rodriquez Award.

Kijk ook: deze instellingen van Facebook moet je aanpassen

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube