'Lichtvlekken op MacBook Pro's door hardwarefout'
Spotlight-effect

'Lichtvlekken op MacBook Pro's door hardwarefout'

23-01-2019 11:11 Laatste update: 11:50
Author profile picture

Floris Poort

Een hardwarefout zorgt ervoor dat MacBook Pro's last kunnen hebben van lichtvlekken in het beeldscherm. Reparatie van de Apple-laptops zou honderden euro's kosten.

De lichtvlekken zijn het gevolg van interne beeldschermkabels die te makkelijk kunnen slijten, meldt reparatiesite iFixit. De kabels verbinden het scherm aan de printplaat van de MacBook Pro en zitten losjes als de laptop gesloten is. Als het scherm wordt geopend, wordt de kabel echter strak gespannen en kan er slijtage ontstaan.

Die slijtage kan zich op den duur uiten door lichtvlekken onderin het beeld. iFixit spreekt van een 'spotlight-effect'. Het scherm wordt dan niet uniform verlicht, maar het ziet eruit alsof er losse spotlights vanaf de onderkant op het scherm schijnen. Gebruikers hebben de hardwarefout omgedoopt tot 'Flexgate'. Een site verzamelt inmiddels voorbeelden van het effect. Apple heeft nog niet op de schermproblemen van de MacBook Pro gereageerd.

'Fout nauwelijks te repareren'

De reparatiesite denkt dat het probleem in sommige gevallen zelfs kan leiden tot schermen die helemaal niet meer aan gaan wanneer de MacBook Pro volledig wordt opengeklapt. Repareren is moeilijk: de kabels zijn onderdeel van het scherm en dus moet bij een defect het volledige display worden vervangen. Een kabeltje zou enkele euro's kosten, een nieuw scherm kost al gauw honderden euro's.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen last hebben van het probleem, mogelijk is de groep gebruikers maar klein. Alle MacBook Pro-modellen sinds 2016 gebruiken de kwetsbare schermkabel, zowel modellen van 13 als 15 inch. In 2016 werd de MacBook Pro voorzien van een nieuw ontwerp.

Ook problemen met toetsenborden

De MacBook Pro's van 2016 en later hebben last van meer kwalen. Gebruikers klagen vooral over het toetsenbord. Dat is dunner dan dat van voorgaande MacBooks, met grotere toetsen met rondom minder speling en een nieuw vlindermechaniek. Daardoor is het toetsenbord erg kwetsbaar voor kruimels en stukjes stof. De toetsen kunnen makkelijk vast komen te zitten of reageren niet meer op toetsaanslagen.

Apple biedt voor die problemen inmiddels gratis reparaties aan. De nieuwste MacBook Pro's zijn voorzien van een rubberen membraan in het toetsenbord die de problemen moet voorkomen, maar dat lijkt niet volledig te zijn gelukt.

De grootste designfouten van Apple:

Kijk ook: review nieuwe MacBook Air

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s