Hallucinerende tech-mode op de catwalk
Iris van Herpen

Hallucinerende tech-mode op de catwalk

24-01-2019 10:31 Laatste update: 10:31

Iris van Herpen verbaast weer met technologie op de catwalk in haar Parijse modeshow.

Wow, wat was dat? Bij de modeshow van techfashion-ontwerper Iris van Herpen in Parijs liep een model met haast hallucinerende kleding. In seconde 48 van onderstaande video zie je het zelf.

Galactic Glitch heet de techniek van het beweeglijke pak dat deel uitmaakt van de nieuwste collectie Shift Souls. De collectie bestaat uit 18 looks waarbij Van Herpen weer veelvuldig gebruikt maakt van technologie die niet per se voor mode geschikt is. Voor Galactic Glitch wordt computergeprinte zijde met warmte verbonden aan mylar en daarna lasergesneden tot het dunst kant van 0,5 millimeter ‘harmonica-golven’. De stof zweeft als rook en verstoort het zicht op het model. Je weet niet wat je ziet.

Iris van Herpen beroept zich op de evolutie van de menselijke vorm. Je ziet iets terug van vloeibaarheid en identiteitsverandering zoals in de Japanse mythologie. Vrij letterlijk zie je in de collectie Shift Souls dat ze de "Harmonica Macrocosmica," een sterrenatlas uit 1600 van de Duits-Nederlandse cartograaf Andreas Cellarius gebruikt heeft.

Naast de verwijzing naar de Nederlandse kaartenmaker blijft Van Herpen ook 'Dutch Design trouw. Afgelopen show gebruikte ze werk van Studio Drift als decor, en nu werkte ze met Nick Verstand, bekend van zijn project Aura. Met behulp van muren van zijn haast gematerialiseerde laserlicht werd de showruimte opgedeeld en ingericht.

Rest de vraag wie dit kan dragen? Zien we straks Rihanna op het podium, of Zendaya op de rode loper? Of nogmaals Lady Gaga?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s