Speuren naar seeders

Stichting Brein wil meer uploaders opsporen met software

23 januari 2019 om 18:07
Laatste update: 23 januari 2019 om 18:07

Stichting Brein gaat dit jaar speciale opsporingssoftware inzetten om mensen op te sporen die op grote schaal illegale bestanden blijven delen.

Dat zegt Tim Kuik, directeur van de auteursrechtenwaakhond Stichting Brein, tegen Tweakers. Brein wil zogenoemde seeders gaan opsporen. Dat zijn mensen die illegaal materiaal downloaden via Bittorrent, en het daarna veelvuldig blijven delen. Brein richt daarmee zijn pijlen voor het eerst op zulke gebruikers. Tot nu toe ging Brein vooral achter de grote eerste uploaders aan, de mensen die illegale bestanden als eersten online beschikbaar maakten.

Stichting Brein heeft de opsporingssoftware in 2018 al ingezet, toen nog om grote uploaders te vinden. In 2018 heeft Brein zeventien grote uploaders aangepakt, meldde de stichting onlangs. Met zestien van die uploaders is inmiddels een schikking getroffen, de laatste krijgt een dagvaarding. Brein zou die uploaders niet aan de hand van hun ip-adres hebben opgespoord, maar bijvoorbeeld door op fora op zoek te gaan.

Aankloppen bij de provider

Het is niet bekend hoe de opsporingssoftware van Brein precies werkt. De stichting kreeg in 2016 al toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens om met zulke software ip-adressen te achterhalen. In 2017 en 2018 maakte Brein er echter niks over bekend.

Het achterhalen van het ip-adres is volgens Brein belangrijk omdat seeders vaak weinig andere bruikbare sporen achterlaten. Toch is het vinden van het ip-adres niet het einde van de zoektocht. Brein moet dan aankloppen bij internetproviders om de klantgegevens te krijgen die bij het ip-adres horen.

De providers werken lang niet altijd gewillig mee. De meeste providers laten de beslissing tot overhandigen van klantgegevens liever over aan de rechter.

Kijk ook: gadgets om in 2019 naar uit te kijken

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's