Google in beroep tegen Franse boete
Privacy

Google in beroep tegen Franse boete

23-01-2019 20:23 Laatste update: 21:31

ANP / Bright

Google gaat in beroep tegen een Franse boete van 50 miljoen euro. Dat bleek woensdag, enkele dagen nadat de Franse privacywaakhond CNIL het techbedrijf had beboet.

Google kreeg de boete omdat het bedrijf niet open genoeg is over de gegevens van gebruikers. Op basis van die data krijgen mensen gepersonaliseerde reclame te zien.

Volgens de privacytoezichthouder kunnen gebruikers moeilijk vinden wat voor gegevens Google verwerkt en hoelang die informatie wordt bewaard. De informatie is "buitensporig verspreid over meerdere documenten'', soms moeten mensen "vijf of zes keer doorklikken'' voordat ze op de juiste plek komen en zelfs dan is de informatie "niet altijd helder en begrijpelijk'' en "te algemeen en vaag'', aldus de CNIL.

De zaak was aangespannen door twee organisaties die opkomen voor privacy, waaronder None Of Your Business. "Mensen verwachten een hoog niveau van transparantie en controle van ons. We willen aan die verwachtingen en de Europese privacyregels voldoen'', liet het bedrijf eerder weten.

Kijk ook: Google Assistent is nu overal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s