Apple trekt miljoenen uit voor lobby-activiteiten
Verenigde Staten

Apple trekt miljoenen uit voor lobby-activiteiten

23 januari om 20:50
Laatste update: 23 januari om 21:18

De toegenomen politieke belangstelling voor de handel en wandel van de techsector zorgt ervoor dat techbedrijven meer geld uittrekken voor hun lobby-activiteiten.

Apple gaf vorig jaar 6,6 miljoen dollar uit aan de lobby bij de Amerikaanse overheid, schrijft MacRumors. Volgens de Apple-site geeft het bedrijf aanmerkelijk meer geld uit aan zijn politieke lobby sinds Donald Trump in het Witte Huis zit.

In 2016, het laatste jaar dat Obama president was, gaf Apple 4,6 miljoen dollar uit. In Trumps eerste jaar ging dat bedrag omhoog naar 7,1 miljoen dollar. Apple wendt dat geld onder meer aan om de Amerikaanse regering te beïnvloeden op onderwerpen als privacy, onderwijs, klimaatverandering, handel, immigratie, belastingen, patenten en de regels voor medische devices.

Handelsoorlog

Trump heeft Apple herhaaldelijk opgeroepen om een deel van zijn productie te verplaatsen van China naar de VS. De door de Amerikaanse president ontketende handelsoorlog met China heeft nadelige gevolgen voor Apple.

Dat het bedrijf in het laatste kwartaal van 2018 minder iPhones verkocht dan verwacht, kwam onder meer door tegenvallende verkopen in China. In een brief aan aandeelhouders schreef Apple-ceo dat de handelsoorlog tussen de VS en China het bedrijf parten speelt. Verscheidene toeleveranciers van Apple zouden overwegen om hun fabrieken uit China te verplaatsen in verband met Amerikaanse importheffingen.

In december verbood een Chinese rechter de verkoop van verscheidene iPhones omdat de toestellen inbreuk zouden maken op patenten van chipmaker Qualcomm - volgens sommigen een Chinese poging om Apple verder te betrekken in de handelsoorlog met de VS. Apple bracht enkele software-updates uit om onder het Chinese verkoopverbod uit te komen.

De grootste designfouten van Apple:

Meer tech-video's? Volg Bright op YouTube