Twitter-baas: 'Gebruikers moeten nazi's vaker melden'
'Je moet rapporteren'

Twitter-baas: 'Gebruikers moeten nazi's vaker melden'

24-01-2019 15:59 Laatste update: 16:00
Author profile picture

Floris Poort

Twitter-CEO Jack Dorsey zegt dat gebruikers vaker melding moeten maken van nazi's en racisten als ze die mensen van Twitter willen laten verbannen.

Dorsey doet een rondgang langs verschillende media: gelijktijdig verschenen interviews met Huffington Post, The Ringer en Rolling Stone. In de drie lange gesprekken gaat Dorsey niet erg diep in op de problemen waar zijn sociale netwerk mee kampt. Wel stipt hij in gesprek met Rolling Stone de opkomst van extreem rechtse Twitter-accounts aan.

Rolling Stone merkt op dat elke tweet van Dorsey kan rekenenen op een stroom reacties met de strekking: "haal de nazi's van Twitter". Volgens Dorsey zijn de regels van Twitter aangescherpt, en is het verboden om racistisch, wit-nationalistisch of nazi te zijn. "Veel mensen zien racistische tweets, maar het is makkelijker om te twitteren 'verwijder de nazi's' dan om te rapporteren", zegt Dorsey. "Mensen moeten pro-actiever zijn. Twee jaar geleden kon je alleen nog dreigende of denigrerende tweets rapporteren als je zelf de ontvanger was, nu kan elke omstander rapporteren."

Betaalbedrijf draait soepeler

Dorsey is naast CEO van Twitter ook de baas van betaalbedrijf Square. Rolling Stone merkt op dat Square soepeler draait dan Twitter, Dorsey geeft dit meteen toe. "Dat moet wel, het gaat om het geld van mensen", zegt Dorsey. Twitter krijgt vaak het verwijt dat veranderingen erg traag worden doorgevoerd.

De ontwerper die de maximale karakterlimiet van 140 naar 280 tekens verhoogde bijvoorbeeld. Die interne strijd duurde volgens The Verge zo lang, dat die ontwerper daarna uit vermoeidheid opstapte. Zo zou het vaker gaan met wijzigingen: Twitter zou een erg stroperige organisatie zijn.

In de interviews met Huffington Post en The Ringer laat Dorsey zich geen opvallende uitspraken ontlokken. Het wordt in die gesprekken vooral duidelijk dat de CEO van Twitter niet precies weet welke kant het met zijn sociale netwerk op moet. Dorsey onderkent wel de noodzaak om Twitter te veranderen, maar weet zelf eigenlijk ook niet hoe.

Vreemd diner bij Zuckerberg

Aan Rolling Stone vertelt Dorsey wel een opvallend detail over zijn meest memorabele ontmoeting met Facebook-CEO Mark Zuckerberg. "Er was een jaar dat hij alleen at wat hij zelf gedood had", vertelt Dorsey. "Hij maakte geit voor me. Hij had de geit zelf gedood. Hij deed dat met een stungun, daarna met een mes en stuurde hem toen naar de slager."

Met het bereiden van geiten had de Facebook-CEO nog weinig ervaring. "We wachtten een half uur en toen zei hij: 'ik denk dat hij nu klaar is'", vertelt Dorsey over Zuckerberg. "We gingen aan tafel, hij legt het geitenvlees op bord en het is nog koud. Dat was wel memorabel."

Nieuw: 'originele tweeter'

Hoewel Dorsey geen concrete ideeën noemt om Twitter te verbeteren, wordt er wel wat getest. Twitter wil misschien leentjebuur spelen bij Reddit, meldt TechCrunch. In de reacties onder tweets – zogenoemde threads – wil Twitter gaan aangeven wie de plaatser van de originele tweet is.

Die persoon krijgt dan 'Original Tweeter' onder zijn naam te staan. Volgens Twitter moet dit er voor zorgen om de publieke conversatie op Twitter te verbeteren. Het is een soort extra vinkje, voor iedereen. Voor andere lezers moet het zo duidelijk zijn dat de echte plaatser van de tweet reageert, en bijvoorbeeld niet een parodie-account.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s