Vivo maakt smartphone zonder knoppen en poorten
Enorme vingerscanner

Vivo maakt smartphone zonder knoppen en poorten

24-01-2019 16:59 Laatste update: 16:58
Author profile picture

Floris Poort

De Chinese telefoonmaker Vivo heeft een smartphone gepresenteerd zonder fysieke knoppen en zonder poorten.

Een nieuwe trend op smartphone-gebied: telefoons met zo min mogelijk aansluitpoorten. De Chinese fabrikant Meizu toonde deze week ook al een poortloze smartphone. Maar de nieuwe Vivo Apex 2019 is vooral een telefoon die moet laten zien hoe de toekomst er uitziet. Zo heeft de Apex 2019 net als andere recente Android-telefoons een vingerafdrukscanner in het scherm, maar niet op één klein plekje. Het hele scherm is één grote vingerafdrukscanner.

Hoewel de Apex 2019 geen traditionele poorten zoals usb of mini-jack heeft, is er wel één aansluiting. Vivo noemt die aansluiting MagPort, een magnetisch snoer waarmee zowel stroom als data kan worden vervoerd. Dat zorgt volgens Vivo voor een compactere telefoon en een meer gestroomlijnde gebruikservaring. Concurrent Meizu vertrouwt bij zijn poortloze telefoon volledig op draadloos laden en draadloze gegevensoverdracht.

Geen selfiecamera, geen rand

De Apex 2019 heeft een 'Super Unibody', een behuizing in de vorm van een soort kuipje van glas. De behuizing bestaat daardoor uit één stuk, waardoor een metalen rand tussen de glazen voor- en achterkant niet nodig is. De functie van de knoppen die normaal gesproken in de rand zitten, wordt vervangen door drukgevoelige sensoren.

De gehele voorkant van de Apex 2019 is scherm: een selfiecamera heeft de telefoon niet en de speaker zit achter het scherm gebouwd. Volgens Vivo brengt het scherm zelf de geluidstrillingen prima over en is een speakergril daarom niet nodig. Het is niet duidelijk of de achterkant van de telefoon genoeg reflecteert om te fungeren als spiegel bij het maken van selfies.

Vivo kwam onlangs ook met een smartphone met een extra scherm op de achterkant. Dat scherm is te gebruiken bij het maken van selfies met de camera aan de achterkant. Dat toestel heeft namelijk geen frontcamera meer, waardoor er ook geen notch, een inkeping bovenaan het scherm, nodig is. 

Telefoonbeurs MWC

Vivo laat de bijzondere smartphone eind februari zien tijdens de grote telefoonbeurs Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Het is niet bekend of Vivo op korte termijn met een telefoon komt die kenmerken van de Apex 2019 gebruikt. 

De gadgets om naar uit te kijken in 2019:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s