De smartphone krijgt dit jaar een make-over
Innovaties

De smartphone krijgt dit jaar een make-over

25-01-2019 18:42 Laatste update: 21:04

Het wordt een spannend jaar op smartphone-gebied. Welke innovaties zijn er te verwachten? Zes vernieuwingen op een rij.

'Zijn smartphones saai? Nou, dit jaar worden ze vreemd', kopte Wired deze week boven een artikel over nieuwe smartphone-innovaties. Consumenten kopen al zeker vier kwartalen op rij minder smartphones, en fabrikanten trekken daarom alles uit de kast om ons toch weer te verleiden een nieuw toestel aan te schaffen. Een greep uit de vernieuwingen.

Opvouwbaar

Meerdere fabrikanten werken aan hun eerste telefoons met opvouwbare schermen. Het Chinese merk Royole had onlangs de primeur: de Royole FlexPai is een smartphone en tablet in één. Maar de FlexPai, die vooralsnog alleen in China wordt verkocht, krijgt binnenkort gezelschap van meer opvouwbare smartphones.

De meeste belangstelling is er voor de opvouwbare telefoon van marktleider Samsung die mogelijk eind februari zal worden gepresenteerd, maar ook andere partijen als Xiaomi en Motorola werken aan foldable smartphones. Het openvouwen zal niet in alle gevallen op dezelfde manier gaan. Zo werkt Xiaomi aan een smartphone met scharnieren op twee plaatsen.

Cameragat in het scherm

De steeds dunnere schermranden zorgden ervoor dat veel fabrikanten kozen voor een notch, een inkeping in het scherm. Maar ook de notch lijkt nu weer op zijn retour. Fabrikanten kiezen in 2019 voor subtielere oplossingen, zoals een cameragat in het scherm. Het eerste toestel met cameragat dat je in Nederland kunt kopen, is de Honor View20. Ook de Samsung Galaxy 10 zou zo'n camera verstopt in een gaatje in het scherm krijgen.

Uitschuifcamera

Een alternatief voor het cameragat en de notch is de uitschuifbare camera. Zo zit de cameramodule bij de Oppo Find X in het toestel zelf. Pas als je een selfie wilt maken, komt de camera tevoorschijn. Een slimme oplossing die ervoor zorgt dat het scherm 94 procent van de voorkant van het toestel beslaat. Ook de Xiaomi Mi Mix 3 heeft een camera die bovenaan uit de behuizing schuift.

Gradients op de achterkant

Terwijl de voorkant van de smartphone van 2019 bijna alleen nog maar scherm is, proberen fabrikanten zich te onderscheiden met flitsende gradients op de achterkant van de toestellen. Huawei, HTC, Oppo en Samsung experimenteren volop met deze verlooptinten.

Tweede scherm achterop

Maar waarom zou je eigenlijk een flitsende achterkant willen als je ook een tweede scherm aan de achterkant van je telefoon kunt hebben? Het Chinese merk Vivo heeft een dubbelzijdige smartphone uitgebracht: de Nex Dual Display. Als je een foto maakt van iemand kan die dus al meekijken hoe de foto eruit komt te zien. Een frontcamera ontbreekt: als je een selfie wilt nemen moet je het toestel draaien en zie je jezelf op het tweede scherm.

Minder gaatjes, poorten en knoppen

Smartphones kunnen toe met veel minder gaatjes, poorten en knoppen dan nu. Speakers en vingerafdrukscanners kunnen achter het scherm worden geplaatst. Dankzij draadloos opladen kan de laadpoort verdwijnen. Met dank aan de eSim kan de simkaarthouder weg. En met behulp van Bluetooth kun je gegevens draadloos versturen en kun je dus bijvoorbeeld af van de usb-poort.

Voorbeelden van poort- en knoploze toestellen zijn het concepttoestel Vivo Apex 2019 en de Zero van het merk Meizu.

Gadgets om in 2019 naar uit te kijken:

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetvideo's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s