© EA FIFA

EA haalt betaald gokken met FIFA-points uit Belgische uitgave
Lootboxes

EA stopt in België met 'betaald gokken' met FIFA-punten

29 januari om 13:27
Laatste update: 12 februari om 08:16

Belgische spelers van de voetbalgame FIFA kunnen geen FIFA-punten meer kopen. Volgens de Belgische kansspeltoezichthouder zijn de zogeheten lootboxes een illegale vorm van gokken.

Vanaf 31 januari 2019 stopt game-ontwikkelaar EA in België met de mogelijkheid om FIFA-points te kopen in de voetbalgame. Met deze punten zijn verrassingspakketten, zogeheten lootboxes, te kopen, waarin bijvoorbeeld spelers of verbeteringen van spelers zitten. Deze 'kaarten' zijn ook weer door te verkopen via een interne marktplaats.

De FIFA-points kunnen in België nog wel worden verdiend door middel het spelen van de game, maar niet meer worden gekocht of verkocht. EA moet deze stap nemen omdat de Belgische kansspelcommissie vindt dat de verkoop van punten gelijk staat aan gokken voor geld. "Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten en blijven we zoeken naar meer duidelijkheid hierover", laat EA weten in een verklaring.

Nederland

In Nederland is het voorlopig nog wel mogelijk om te betalen voor FIFA-points, maar de vraag is voor hoe lang. Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit zou de verkoop van lootboxes als illegale vorm van gokken beschouwen en heeft game-aanbieders vorig jaar al gewaarschuwd.

Andere game-ontwikkelaars, zoals Blizzard (Overwatch, World of Warcraft) en Valve, zijn al eerder gestopt met het aanbieden van lootboxes.

'Cruciale inkomsten'

Het is onduidelijk hoeveel EA verdient aan het verkoop van de punten. EA zegt zelf dat het wel meevalt, maar volgens zakenblad Forbes zijn deze inkomsten zeer belangrijk. 

Kijk ook: het Bright Game Journaal van januari

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Lees meer over:

Deel via