Beetje eng

Beroemde robot Sophia heeft zusje: een leerzame speelgoedpop

robot little sophia kickstarter kopen sofia pop
31 januari 2019 om 17:34
Laatste update: 31 januari 2019 om 18:00

De bekende mensachtige robot Sophia heeft een zusje gekregen. Speelgoedrobot Little Sophia lijkt op haar grote zus en leert kinderen onder meer hoe ze kunnen programmeren.

Robot Sophia is zo'n beetje het internationale gezicht van de moderne robot. Niet voor niets was ze de hoofdgast tijdens het technologiefestival Bright Day 2018. Sophia is geavanceerd, niet heel draagbaar en peperduur. Haar kleine zusje is een stuk handzamer en vrij betaalbaar (vanaf 99 dollar).

Little Sophia houdt het midden tussen een speelgoedpop en een echte robot en wordt ontwikkeld door Hanson Robotics, het bedrijf dat ook de grote Sophia ontwikkelt. Little Sophia is zo'n 35 centimeter groot en heeft een lichaam dat aan Robocop doet denken, waarmee ze zelf kan lopen.

Emoties en leren programmeren

Het gezicht van Little Sophia lijkt sterk op dat van haar grote zus, inclusief het kale en achterop transparante hoofd. Het gezicht is behoorlijk expressief: Little Sophia kan duidelijk emoties laten zien en haar mond beweegt vrij overtuigend mee tijdens het praten. Little Sophia heeft gezichtsherkenning en kan vragen van kinderen beantwoorden.

De robot is echter vooral bedoeld als manier om kinderen op een laagdrempelige manier te laten programmeren. Dat gebeurt op twee manieren: Little Sophia kan kinderen zelf de beginselen van programmeren uitleggen, en daarna kunnen kinderen ook zelf code voor de robot schrijven in de talen Blockly en Python.

Te koop op Kickstarter

Hanson Robotics wil via Kickstarter minstens 65.200 dollar ophalen voor Little Sophia. Dat doel is na de eerste dag al bijna gehaald.

Little Sophia is voor vroege kopers voor 99 dollar te bestellen en kost daarna 149 dollar. De robot wordt vanaf december 2019 geleverd.

Kijk ook: robot Sophia op Bright Day

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's