YouTube stelde video's over zelfverminking voor aan pubers
Algoritme in opspraak

YouTube stelde video's over zelfverminking voor aan pubers

05-02-2019 09:25 Laatste update: 09:25

Door het automatisch aanvullen van zoekopdrachten helpt YouTube bij het vinden van video's over zelfverwonding. Deze video's zijn te zien voor kinderen vanaf 13 jaar.

De algoritmes van YouTube zijn weer in opspraak geraakt, nadat de krant The Daily Telegraph meldde dat de videosite zoekopdrachten automatisch aanvult om gemakkelijk video's over zelfverminking te vinden. Dit gebeurt bij alle gebruikers, dus ook bij de jongste YouTube-accounts vanaf 13 jaar.

Google heeft als beleid om video's die zelfverminking verheerlijken te verwijderen, maar 'ten minste een dozijn aan video's met daarin schokkende beelden staat nog steeds op de site', aldus de krant. Daarbij werden zoekopdrachten automatisch aangevuld, waaronder "how to self harm tutorial" en "self harming guide".

Boodschap verborgen

Video's met verheerlijking voor verminking worden verborgen gehouden door de algoritmes, door middel van de titel zo te schrijven dat het lijkt of het alleen over bewustwording gaat. Ook worden deze video's soms verpakt als een zogeheten ASMR-video, waarin de verteller dicht bij de microfoon fluistert.

YouTube laat aan The Daily Telegraph weten dat het video's waarin zelfverminking of zelfdoding wordt verheerlijkt altijd zo snel mogelijk weghaalt, maar dat video's die het probleem bespreekbaar maken niet worden verwijderd. De automatische aanvullingen in de zoekbalk heeft het bedrijf verwijderd.

Voor kinderen tot 13 jaar heeft het de app YouTube Kids geïntroduceerd. De bedoeling is dat daar alleen kindvriendelijke content te vinden is, maar dat gaat ook wel eens mis. YouTube Kids is sinds vandaag ook in Nederland te downloaden.

Instagram

Zelfverminking en zelfdoding zijn onderwerpen die vaker voorkomen op sociale media. Eerder bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat Instagram niet of nauwelijks ingrijpt bij account die zelfmoord verheerlijken.

Heb jij vragen over zelfmoord? 
Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Heb je last van depressieve gevoelens?
Je kan terecht bij Korrelatie
Telefoon: 0900 1450 (€ 0,15/min)
Online: korrelatie.nl
Whatsapp: 06-13863803