Winstgevend Spotify neemt podcastbedrijven over
Gimlet en Anchor

Winstgevend Spotify neemt podcastbedrijven over

06-02-2019 12:09 Laatste update: 08-02-2019 10:19

Muziekdienst Spotify neemt twee podcastbedrijven over: Gimlet en Anchor. Het bedrijf ziet 'ongelooflijk groeipotentieel' voor podcasts.

De overnames komen niet als een volslagen verrassing. Dat Spotify op het punt stond om Gimlet over te nemen, lekte enkele dagen geleden al uit. Gimlet is verantwoordelijk voor enkele populaire podcasts, waaronder het techprogramma Reply All en de documentairepodcast Crimetown.

Anchor levert podcastmakers diensten om uitzendingen te produceren en te publiceren en om daar vervolgens geld mee te verdienen. “Dankzij Gimlet en Anchor kunnen we het belangrijkste platform voor podcastmakers en de belangrijkste producent van podcasts worden”, schrijft Spotify-ceo Daniel Ek.

Duizend miljard

Ek voorziet een grote toekomst voor podcasts. “Podcasting is vandaag de dag nog een relatief kleine business, maar ik zie ongelooflijk groeipotentieel.”

De Spotify-ceo wijst er onder meer op dat we ongeveer net zoveel tijd naar audio luisteren als we aan video besteden. “Video is een markt van duizend miljard, terwijl de muziek- en audio-industrie honderd miljard dollar waard is. Zijn onze ogen echt tien keer zoveel waard als onze oren?

Meer overnames

Spotify is van plan dit jaar meer overnames te doen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2018. Het trekt daarvoor 400 tot 500 miljoen dollar uit.

Het bedrijf boekte voor de eerste keer in zijn bestaan een operationele winst: 94 miljoen euro. De streamingdienst heeft inmiddels 96 miljoen betalende gebruikers, 36 procent meer dan aan het einde van 2017. Het totaal aantal maandelijks actieve gebruikers bedraagt 207 miljoen: een groei van 27 procent.

De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 1,5 miljard euro, een stijging van 30 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Test: wat is de beste muziekdienst?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's