'Vier doden en 1500 gewonden door elektrische stepjes in VS'
Onderzoek

'Vier doden en 1500 gewonden door elektrische stepjes in VS'

07-02-2019 13:38 Laatste update: 13:37

De opmars van elektrische stepjes leidt tot nieuwe gevaren. In de Verenigde Staten zijn sinds eind 2017 zeker 1.545 gewonden gevallen bij ongevallen met elektrische stepjes. Vier mensen kwamen om het leven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van Consumer Reports. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal gewonden nog hoger. Veel ziekenhuizen houden niet bij of verwondingen het gevolg zijn van een ongeluk met een elektrische step. En niet iedereen die gewond raakt, gaat naar het ziekenhuis.

Voor zover bekend zijn er in de VS vier mensen om het leven gekomen bij ongelukken met elektrische stepjes. Het laatste slachtoffer viel afgelopen weekend: een 21-jarige man op een Lime-stepje uit Austin, Texas werd aangereden door een Uber.

"We hebben verscheidene hersenschuddingen, gebroken neuzen en botbreuken in de onderarm gehad", verklaart Beth Rupp van het Indiana University Health Center tegenover Consumer Reports. "Sommige mensen moesten worden geopereerd."

Helm

Sinds 2017 zijn elektrische steps bezig met een flinke opmars. Bedrijven als Bird (opgericht in april 2017) en Lime (uit januari 2017) bieden in een groot aantal plaatsen elektrische deelstepjes aan. In Nederland wil Rotterdam Bird en SwheelS2Go toestaan om een pilot uit te voeren met de elektrische stepjes. Een belangrijk obstakel in Nederland is echter dat de RDW veel van dit soort elektrische voertuigen niet goedkeurt. Bird heeft desondanks sinds vorig jaar een kantoor in Amsterdam.

Op hun sites adviseren Lime en Bird gebruikers om een helm op te zetten als ze een elektrische step gebruiken. Maar Bird lobbyde vorig jaar in de Amerikaanse staat Californië ook voor een wet die de verplichting om een helm te dragen afschafte. "Wie heeft er nu een helm bij zich?", zegt Oscar Guillamondegui van het Vanderbilt University Medical Center tegenover Consumer Reports. "Ik ken maar één iemand die een helm draagt: mijn zoon. En dat is omdat ik dat van hem eis."

Getest: de elektrische step van Xiaomi

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's