Apple wil zelfrijdende auto ontgrendelen en betalen via iPhone
Patentaanvraag

'Zelfrijdende Apple-auto via iPhone te openen en te betalen'

7 februari om 20:05
Laatste update: 7 februari om 20:05

Apple heeft een patent aangevraagd voor verschillende technologieën om de deuren van auto's draadloos te openen. Ook wil het bedrijf het recht om via biometrische beveiliging op een smartphone te betalen.

De patentaanvraag van Apple werd vandaag gepubliceerd, zo meldt AppleInsider. Ten eerste wil Apple ermee de technologie vastleggen om een auto draadloos te ontgrendelen. Dat is nu al mogelijk, maar in veel gevallen is de 'sleutel' alleen een zender en geen ontvanger, waardoor de verbinding moeilijk beveiligd kan worden. Met dit patent wordt dat wel mogelijk.

Daarbij wil Apple waar de sleutel zich bevindt ten opzichte van de auto bepalen. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld alleen de bijrijdersdeur te openen en niet de rest.

Gezichtsherkenning

Ten tweede wil Apple een patent op de technologie om biometrische beveiliging op de ontgrendeling van een auto te plaatsten. Dat wil zeggen dat een auto bijvoorbeeld alleen via gezichtsherkenning op een iPhone open zal gaan. Ook zou het mogelijk zijn om de auto te ontgrendelen voor een persoon die de auto niet mag besturen, maar bijvoorbeeld wel een tas uit de auto mag pakken.

Verder zou deze biometrische beveiliging volgens de patentaanvraag ook kunnen dienen om betalingen te verifiëren, wat impliceert dat er voor een ritje via de iPhone betaald kan worden. Tot slot wordt genoemd hoe een 'mobiel apparaat' kan dienen om een autonoom voertuig naar een locatie te laten rijden.

Project Titan

Het is algemeen bekend dat Apple al jaren werkt aan een zelfrijdende auto onder de naam Project Titan. Het zou sleutelen aan zowel een volledig zelfrijdende auto, als aan een samenwerking met Volkswagen.

Dit lijkt allemaal niet heel soepel te gaan. Vorige maand haalde Apple 200 mensen van het project af, maar een reden werd niet gegeven. Apple zelf brengt niet of nauwelijks informatie over het project naar buiten.

Zoals altijd is het de vraag of de technologie uit de patentaanvraag ooit op de markt verschijnt. Apple registreert meerdere patenten per week.

Waarom angst voor zelfrijdende auto's onterecht is

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's