Tesla Model 3 in Nederland: 'Achterbank is enige nadeel'
Wachten in Tilburg

Tesla Model 3 in Nederland: 'Achterbank is enige nadeel'

11-02-2019 13:34 Laatste update: 13:34
Author profile picture

Rutger Middendorp

De eerste Tesla Model 3's zijn dit weekend in Nederland uitgeleverd. Mark Vletter, Tesla-rijder van het eerste uur, haalde zijn Model 3 op in Tilburg. Wat is zijn eerste indruk? "Het enige serieuze nadeel is de achterbank."

Mark Vletter is ondernemer in de telecom en Tesla-rijder van het eerste uur. Sinds 2013 rijdt hij een Model S, die uitgeleend wordt aan iedereen die het maar wil proberen. Voor hem was het een no-brainer dat de Model 3 de opvolger zou worden in het wagenpark. Hij bestelde hem op tijd en mocht hem vrijdag als een van de eersten ophalen in Tilburg. We spraken hem over die ervaring en de eerste indruk van de auto. 

Kreeg je ook de optie om hem thuis te laten bezorgen?

"Nee, dat kan nu nog niet. Je moet de auto in Tilburg ophalen." 

Ging dat een beetje soepel?

"Nee. Zodra je niet langer in het geautomatiseerde systeem zit, wordt het een puinhoop. Bestellen, een versie kiezen, dat ging allemaal prima. Maar ter plekke was het allemaal niet goed geregeld. Ze hadden een fraai baantje gemaakt waarop je naar buiten reed, maar voor het zover was heb ik een uur op een stoel gezeten zonder te weten wanneer ik aan de beurt was. Mensen werden in volledig willekeurige volgorde opgehaald, de deur naar buiten moest met een afstandsbediening open die steeds kwijt was. Er is ten opzichte van 5 jaar geleden niet heel veel verbeterd op dat gebied." 

En toen je eenmaal in de auto zat? 

"Vanaf dat moment was het klaar. Nou ja, ze hadden de accu maar tot 300 kilometer bereik geladen, terwijl ik nog naar Groningen moest, maar verder was het top. Het bereik ten opzichte van mijn eerste generatie Model S is flink verbeterd. Met die accu niet vol zou ik 300 kilometer bereik makkelijk halen ook met 120 km/u. We hebben even iets gegeten in Apeldoorn en hem daar opgeladen. Daarna kon ik dus stevig doorrijden. Dan merk je hoeveel beter de Model 3 is ten opzichte van die eerste Model S. Hij ligt zo stabiel op de weg. Hij veert beter, hij wil dankzij de vierwielaandrijving ook met tempo een bocht door. Het is echt lachen op Groningse landweggetjes met drie buurmannen achterin. "

Zijn er nog minpunten?

"Het enige serieuze nadeel is de achterbank. Ik heb niet alleen klachten gehad van iemand van 1,93 over de hoofdruimte, maar ook van een tienjarige over de lage zit en het gebrek aan ondersteuning onder de benen." 

Geen echte concurrent

De ervaringen van Mark Vletter met de auto en het ophalen, passen in het beeld dat wij van Tesla en de Model 3 hebben gekregen. Een briljante auto, met die achterbank als achilleshiel. En een briljant bedrijf, met de zaken niet zo strak op orde als de concurrentie.

Maar de Model 3 heeft op dit moment geen enkele wezenlijke concurrent. De Jaguar iPace en de Audi e-Tron zijn duurder, de Hyundai Kona is goedkoper, niemand biedt wat Tesla nu te koop heeft. Voorlopig doet het bedrijf wat het heeft beloofd: elektrische auto's op de markt brengen en daarmee die markt accelereren. Soms moet je daar wel een uur voor in de rij staan. 

Eerste indruk Tesla Model 3 vanuit LA

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s