© Edgy Labs

Rusland wil afsluiten hele land van internet testen
Runet

Rusland wil afsluiten hele land van internet testen

11-02-2019 14:19 Laatste update: 14:24

Rusland gaat testen of de internetverbindingen binnen het land blijven werken als het van het internationale internet wordt afgesloten. Het Russische internet moet volgens een wetsvoorstel volledig zelfstandig kunnen werken.

Zo'n landelijk internet moet ervoor zorgen dat Rusland in geval van een noodsituatie toch blijft functioneren, meldt ZDNet op basis van de Russische nieuwsorganisatie RosBiznesKonsalting (RBK). Het Russische parlement diende eind 2018 een wetsvoorstel in dat providers verplicht om zo'm onafhankelijk internet te testen, onder de naam Runet.

Het is nog niet bekend wanneer de praktijktest uitgevoerd gaat worden. Providers moeten "technische oplossingen" aan hun infrastructuur toevoegen om al het Russische internetverkeer om te leiden via verbindingspunten die goedgekeurd zijn of worden beheerd door Russische telecomwaakhond Roskomnazor. Als Runet actief is, houdt de waakhond al het verkeer in de gaten om te zorgen dat het dataverkeer tussen Russen het land niet verlaat, om onderschepping te voorkomen.

Storingen en grote kosten

Grote Russische internetbedrijven zoals Mail.ru en Yandex staan achter het voorstel, net als grote providers als MegaFon, Beeline, MTS en RosTelecom. De providers hebben wel bezwaren bij de technische maatregelen. Ze zijn bang dat een praktijktest tot grote storingen zal leiden.

De Russische rekenkamer denkt dat het gereedmaken van een zelfstandig functionerend Runet 20 miljard roebel (270 miljoen euro) zal kosten en geeft het wetsvoorstel daarom een negatief advies.