© Bloomberg

'Apple wil 50 procent inkomsten van betaalde nieuwsapp'
Uitgevers boos

'Apple wil 50 procent inkomsten van betaalde nieuwsapp'

13-02-2019 09:39 Laatste update: 12:24
Author profile picture

Floris Poort

Apple zou 50 procent van de inkomsten willen van zijn aanstaande betaalde nieuwsdienst zelf willen houden, tot onvrede van uitgevers van nieuwsmedia.

Apple zou met uitgevers in gesprek zijn over zijn aanstaande nieuwsdienst, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Die nieuwsdienst komt voort uit het bedrijf Texture, dat Apple in 2018 overnam. Texture is vergelijkbaar met de online kiosk Blendle, en geeft gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang tot nieuws en artikelen. Apple zou een prijs van 10 dollar per maand voor zijn 'Netflix voor nieuws' overwegen, en daar zelf de helft van houden. Het maandelijkse bedrag zou nog kunnen veranderen.

Uitgevers geschrokken

Uitgevers zouden volgens The Wall Street Journal schrikken van de hoge commissie van Apple, en weerstand bieden tegen de plannen. Volgens de regeling van Apple zouden uitgevers standaard delen in de helft van de inkomsten uit abonnementsgeld. Wel krijgen uitgevers meer geld afhankelijk van hoeveel tijd lezers in de nieuwsdienst van Apple aan hun artikelen besteden. Die extra betaling zou uit de inkomsten van Apple komen.

Onder meer The New York Times en de Washington Post zouden onder meer vanwege de hoge kosten nog niet akkoord zijn gegaan met de voorwaarden van Apple, met daarnaast nog andere onbekende bezwaren. Toch zou dat volgens The Wall Street Journal nog kunnen veranderen. Die krant zegt 'recentelijk productieve gesprekken' met Apple te hebben gevoerd.

Geen data over gebruikers

Naast de hoge kosten zou ook het gebrek aan data over lezers een struikelblok zijn. In tegenstelling tot bij normale abonnementen op kranten en tijdschriften, krijgen uitgevers via de dienst van Apple geen inzicht in zaken als e-mailadressen en creditcardgegevens. Normaal gesproken gebruiken uitgevers die data onder meer voor marketingdoeleinden.

Apple hanteert bij zijn App Store ook een commissiemodel. Apple houdt dan 30 procent van de inkomsten, appmakers krijgen 70 procent. Apple zou zijn nieuwsdienst volgens BuzzFeed News tijdens een evenement op 25 maart willen presenteren.

Netflix-concurrent

Het is niet bekend of Apple tijdens dat evenement ook al iets bekendmaakt over zijn langverwachte videostreamingdienst. Eerder dit jaar werd bekend dat tv's van grote fabrikanten voortaan Apple's AirPlay ondersteunen, zodat meer mensen video's van Apple's Netflix-concurrent straks naar hun tv kunnen streamen.

Ook is niet duidelijk of Apple in maart nieuwe AirPods, zijn AirPower-oplaadmat en een nieuwe iPad Mini presenteert. Rond die producten gaan de afgelopen maanden geruchten.

De grootste designfouten van Apple:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s