Adidas op de vloer: tapijt gemaakt van oude sneakers
Voeten vegen

Adidas op de vloer: tapijt gemaakt van oude sneakers

23-02-2019 20:15 Laatste update: 29-05-2019 08:37

Naast Adidas voor aan je voeten is er nu ook een Adidas-vloerbedekking voor onder je zolen, gemaakt van oude sneakers.

Sneakers gemaakt van gerecycled materiaal kennen we wel. Op hun beurt zijn sportschoenen een van de moeilijkste te recyclen producten. Maar het is gelukt: dit tapijt van Adidas is gemaakt van oude sneakers. Stripped Back Stripes heet het tapijt. Het is een serie van grote matten in zwart-wit gemêleerde grafische patronen.

De patronen zijn strepen, stippen of blokken maar ook het tapijt zelf is er in een cirkel, vierkant, rechthoek of een combinatie daarvan. Stripped Back Stripes is gemaakt door de Nederlandse ontwerper Simone Post, die bekend staat om haar experimenten met materiaal. Naast Adidas werkt ze ook voor Kvadrat, Vlisco, Hema, Return to Sender, Eco-oh! en Finsa.

Het productieproces van Adidas omkeren zodat een kringloop kan ontstaan is geen gemakkelijke opgave. De Stripped Back Stripes zijn niet gemaakt van overgebleven resten en snijafval maar daadwerkelijk van oude schoenen. Sneakers zijn een moeilijk te recyclen product omdat er meerdere grondstoffen door elkaar en vaak onlosmakelijk aan elkaar vast zitten. Het is helaas niet haalbaar om te upcyclen naar pure grondstoffen, daarvoor moeten de schoenen anders geproduceerd worden.

Het recyclebedrijf I:CO maakt van de patta’s granulaat waarvan de tapijten gemaakt worden. Door het granulaat op verschillende manieren te combineren is het gelukt uit de grijze korrels toch een fris product te maken. “Een moderne variant op de terrazzo-vloer,” zegt Post.