apple nieuwe macbook pro 16 inch 6k cinema display
Ook nieuwe iPads

'Apple komt met 16 inch MacBook en 6K-scherm'

18 februari om 09:53
Laatste update: 18 februari om 19:21

Apple zou dit jaar komen met een 16 inch MacBook Pro, een 31 inch 6K-scherm en nieuwe versies van de iPads, iPod Touch en Mac Pro.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare marktanalist Ming-Chi Kuo, meldt 9to5Mac. Kuo weet op basis van bronnen bij toeleveranciers vaak al vroeg informatie over nog niet verschenen Apple-producten. Volgens Kuo krijgt de nieuwe MacBook Pro een scherm tussen de 16 en 16,5 inch, en een compleet nieuw ontwerp.

De huidige MacBook Pro is er in de formaten 13 en 15 inch, met een ontwerp dat eind 2016 werd geïntroduceerd. Tot 2012 was er een 17 inch MacBook Pro. De huidige MacBooks worden geplaagd door problemen met voor stof en kruimels kwetsbare toetsenbord.

31 inch 6K Apple-scherm

Apple zou daarnaast weer een eigen beeldscherm op de markt brengen. Apple had jarenlang een lijn eigen Cinema en Thunderbolt Displays, maar stopte in 2016 met de verkoop van die losse schermen. Hoewel de 27 iMac een 5K-scherm heeft, kunnen gebruikers van de huidige Mac Pro en Mac Mini alleen een 5K-scherm van bijvoorbeeld LG aansluiten. Het nieuwe losse beeldscherm van Apple zou een formaat van 31 inch krijgen en een resolutie van 6K, oftewel 6144 x 3160 pixels.

Mac Pro

Het scherm met volgens Kuo "uitstekende beeldkwaliteit" verschijnt vermoedelijk naast de vernieuwde Mac Pro. Apple kondigde in tegenstelling tot zijn gewoonte in 2017 al aan dat het aan een nieuwe, krachtige en vooral modulaire Mac Pro werkte.

Het huidige, ronde model is door zijn professionele gebruikers nauwelijks te upgraden, de nieuwe Mac Pro moet juist zeer makkelijk aanpasbaar worden. Apple beloofde vorig jaar al dat de nieuwe Mac Pro in 2019 zou verschijnen.

Nieuwe iPhones

Apple komt dit jaar volgens Kuo opnieuw met drie iPhones, met dezelfde formaten als de huidige iPhone XS, XS Max en XR. Ook zouden alledrie de modellen de Lightning-aansluiting behouden, en dus nog geen usb-c krijgen.

Wel zouden de nieuwe iPhones tweezijdig draadloos kunnen opladen. Draadloos oplaadbare AirPods zouden dan bijvoorbeeld opgeladen kunnen worden door het doosje achterop de nieuwe iPhone te leggen. Huawei kwam in oktober al met een toestel met tweezijdig draadloos laden.

AirPower

Over draadloos opladen gesproken: Apple zou dit jaar echt met de oplaadmat AirPower komen. De mat moet tegelijkertijd een iPhone, Apple Watch en AirPods op kunnen laden. Volgens Kuo moet dit gebeuren in de eerste helft van 2019. Ook de nieuwe draadloos oplaadbare AirPods moeten voor juli dit jaar op de markt zijn.

De oplaadmat werd al in september 2017 aangekondigd, maar Apple bleef de marktintroductie uitstellen. Een van de problemen was dat AirPower snel oververhit zou raken.

iPads

Kuo herhaalt ook het gerucht dat er een nieuwe iPod Touch komt, met een nieuwe processor. Verder zouden de Apple iPad Pro-modellen nieuwe processoren krijgen, en zou de huidige 9,7 inch iPad dunnere schermranden krijgen en daarom in schermformaat groeien tot 10,2 inch.

Ook komt er volgens Kuo een nieuwe iPad Mini met in ieder geval een snellere processor. Als laatste zou de hartmonitor-functie van de Apple Watch in meer landen beschikbaar komen, en zou Apple weer een Apple Watch met behuizing van keramiek uitbrengen.

Kijk ook: de grootste designfouten van Apple

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's