Dit algoritme ontcijfert met AI de taal van ratten
Piepjes

Dit algoritme ontcijfert met AI de taal van ratten

26-02-2019 08:17 Laatste update: 08:28

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen een systeem dat met kunstmatige intelligentie automatisch de taal van ratten ontcijfert. Dit kan uiteindelijk medisch onderzoek verbeteren.

Het systeem DeepSqueak is geen Google Translate die rattentaal vertaalt naar mensentaal, maar de software met kunstmatige intelligentie (AI) kan wel automatisch de ultrasonische piepjes van ratten en muizen identificeren. Ook kan het systeem de piepjes catalogiseren, om piepjes te herkennen waarmee de dieren bepaalde zaken met hun soortgenoten communiceren. 

Ratten die gestrest zijn maken andere geluiden dan als ze zich lekker in hun vel voelen. Het herkennen van die specifieke verschillen in rattentaal zouden een uitkomst zijn bij dierproeven voor medisch onderzoek. De onderzoekers begrijpen dan beter via de piepjes hoe de ratten op bepaalde stimuli reageren. Dergelijke dierproeven spelen nog steeds een grote rol bij de ontwikkeling van de belangrijkste medicijnen, vaccins en therapieën.

Ratten zijn namelijk slim en communicatief, maar tot dusver was het zeer moeilijk om de rattentaal te ontcijferen. De ultrasonische rattenpiepjes vallen buiten het menselijke gehoor en zelfs met microfoons die het geluid wel oppikken is er nog de uitdaging van het herkennen en in kaart brengen van al die verschillende piepjes.

De wetenschappers van de Washington School of Medicine ontwikkelden DeepSqueak dat automatisch die rattengeluiden uit de de ruwe audio filtert en deze geluidspatronen vergelijkt met andere rattenpiepjes en de bijbehorende situatie. Zo bleken de mannetjes te gaan 'zingen' bij de geur van vrouwtjesratten.

Het is nog vroeg dag. De wetenschappers zeggen dat ze de context van de meeste rattenpiepjes nog niet begrijpen, maar met DeepSqueak kunnen ze geautomatiseerd en snel een catalogus van deze geluidspatronen samenstellen die biologen beetje bij beetje kan helpen om de rattentaal te ontcijferen.
 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s