Werknemers Microsoft eisen einde Hololens-deal met leger VS
Interne kritiek

Werknemers Microsoft eisen einde Hololens-deal met leger VS

24 februari om 14:55
Laatste update: 24 februari om 15:34

In een open brief aan de directie eisen medewerkers van Microsoft dat het bedrijf een einde maakt aan de Hololens-samenwerking met het Amerikaanse leger.

“We weigeren om technologie te maken voor oorlogsvoering en onderdrukking”, schrijven de werknemers. Om die reden stellen de medewerkers bezorgd te zijn over de overeenkomst die Microsoft in november vorig jaar afsloot met Microsoft.

De deal, waarmee 479 miljoen dollar is gemoeid, maakt het mogelijk om de Hololens in te zetten bij oefeningen en bij gevechtshandelingen. De Hololens is een door Microsoft ontwikkelde mixed-reality-bril, waarmee beelden over de omgeving worden geprojecteerd. In totaal zou Microsoft meer dan 100.000 brillen aan de Amerikaanse krijgsmacht kunnen leveren.

Zeggenschap

“Hoewel Microsoft eerder technologie aan het Amerikaanse leger heeft gelicenseerd, is het nooit de grens overgegaan van wapenontwikkeling. Met dit contract is dat wel het geval”, schrijven de werknemers. “We zijn niet bij Microsoft gaan werken om wapens te ontwikkelen, en willen zeggenschap over de wijze waarop ons werk wordt gebruikt.”

Daarom eisen de opstellers van de open brief dat Microsoft het contract met het Amerikaanse leger ontbindt. In een reactie aan The Verge laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat het “feedback van werknemers waardeert”. Microsoft is echter niet van plan het contract op te zeggen.