Google verbetert windparken met kunstmatige intelligentie
Google zet kunstmatige intelligentie in om te voorspellen wanneer windmolenparken de meeste energie opleveren.
Google gebruikt daarvoor de technologie van zusterbedrijf DeepMind. De kunstmatige intelligentie van die tak werd beroemd door de kampioen van het spel Go te verslaan, maar speelt inmiddels ook succesvol StarCraft II en detecteert oogziektes.
De algoritmes van DeepMind worden bij windmolenparken ingezet om de energieproductie van windmolenparken te voorspellen. Volgens Google kan het een volle dag van tevoren al per uur voorspellen hoeveel energie de parken aan het stroomnet zullen leveren. Zulke voorspelbare energielevering is volgens Google waardevoller voor het stroomnet dan standaard energieleveringen: de voorspelbare energie kan tegen een hogere prijs worden verkocht.
Nog beter voorspellen
De toename in waarde ligt volgens Google op 20 procent. De voorspellingen worden gemaakt op basis van een alsmaar groeiende database van weerinformatie en gegevens over de turbines in de windmolenparken. Google kan op basis van die gegevens 36 uur van tevoren vrij nauwkeurig per uur voorspellen hoeveel energie windmolens opwekken. Niet elke variabele in de wind is te voorspellen, zegt Google, maar het algoritme komt al vrij dichtbij.
Google gebruikt de kunstmatige intelligentie nu al in een windmolenpark van 700 megawatt in de VS. Het bedrijf hoopt dat zijn technologie windmolens en groene energie aantrekkelijker zal maken.