FedEx komt met autonome, traplopende bezorgrobot
SameDay Bot

FedEx komt met autonome, traplopende bezorgrobot

27-02-2019 18:12 Laatste update: 18:11
Author profile picture

Floris Poort

Bezorgdienst FedEx heeft een autonome pakketrobot gepresenteerd. De SameDay Bot kan stoepranden oprijden en trapjes beklimmen.

Verschillende bezorgdiensten werken al aan robots of drones die pakketten bezorgen, of pizza, of bagage dragen. Bezorgdienst FedEx kan dus niet achterblijven, en onthult woensdag zijn autonome SameDay Bot. De robot is bedoeld voor de laatste kilometer van een bezorging, om het proces efficiënter te maken.

De robot heeft zes wielen: vier grote en twee kleintjes, en rijdt met een topsnelheid van 16 kilometer per uur. De robot kan zijn weg vinden tussen voetgangers op de stoep door een combinatie van camera's en LIDAR-sensoren die ook op zelfrijdende auto's zitten.

Zelfde maker als traplopende rolstoel

De robot is ontwikkeld in samenwerking met ingenieur Dean Kamen, die eerder voor Segway de traplopende rolstoel iBot ontwikkelde. De gelijkenissen zijn te zien: het onderstel van de FedEx-robot lijkt sterk op de iBot. De robot kan de assen van zijn wielen optillen, en zo op stoepranden en trapjes klimmen.

FedEx wil zijn robot later dit jaar gaan testen rond zijn hoofdkwartier in de Amerikaanse stad Memphis. De robot moet pakketjes gaan bezorgen van de winkels AutoZone, Lowe’s, Pizza Hut, Target, Walgreens en Walmart. Volgens FedEx woont 60 procent van de klanten van die winkels op gemiddeld 4,5 kilometer afstand. Voor die groep ziet FedEx kansen in 'hyperlokale bezorging' met zijn robot.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s