Elektrische auto's

Honda toont 'schattige' elektrische stadsauto

Honda Urban EV komt echt
28 februari om 12:17
Laatste update: 5 maart om 14:59

Honda presenteert een nieuwe conceptversie van een kleine elektrische stadsauto. Het model is komende week tijdens een autobeurs te zien.

Het kleinste elektrische autootje dat je met goed fatsoen nog een auto kan noemen is momenteel de Renault Zoe. Die krijgt binnenkort concurrentie van de nieuwe elektrische versie van de Peugeot 208. Maar Honda gaat de E Prototype (voorheen bekend als Urban EV) ook werkelijk verkopen. Het start met de verkoop voor het eind van dit jaar.

Het nieuwe model dat volgende week op de autobeurs van Genève staat, is naar verwachting zeker 95 procent gelijk aan het productiemodel. De camera's worden waarschijnlijk nog achteruitkijkspiegels en de auto zal een paar centimeter hoger op de pootjes komen te staan, maar de basis staat er. En die ziet er opvallend uit.

De lengte van de E Prototype is 3 meter 99, terwijl de huidige Peugeot 208 3 meter 96 meet en de Renault Zoe 4 meter 8. De Honda E Prototype is dus groter dan hij zich voordoet. 

Vrij klein bereik

Het bereik kan niet op tegen de concurrentie, want Honda geeft een actieradius aan van 200 kilometer. De accu zal dus niet veel groter zijn dan 30 kWu, mogelijk zelfs kleiner. Dat is voor een stadsauto genoeg, maar de concurrentie heeft meer bereik. De auto is achterwielaangedreven, wat voor de driftliefhebbers een voordeel is, maar voor velen listig kan zijn als er sneeuw of ijs ligt.

Prijs: denk richting Tesla

Een prijs is nog niet gegeven voor de nieuwe Honda, maar de fabrikant laat aan The Verge weten dat het prijspijl zo tussen de 25.000 en 40.000 pond zal liggen, oftewel tussen de 29.000 en 46.000 euro. Dat zit rond de prijs van Tesla Model 3.

Deel de video op Facebook

Kijk ook: waterstofauto Hyundai Nexo