Ruimteschip SpaceX gelanceerd, onderweg naar ISS
Crew Dragon

Ruimteschip SpaceX gelanceerd, onderweg naar ISS

2 maart 2019 om 09:49
Laatste update: 2 maart 2019 om 09:55

De Crew Dragon van SpaceX is zaterdagmorgen succesvol gelanceerd. Het ruimtevaartuig is onderweg naar het internationale ruimtevaartstation ISS.

De lancering vond om 8.49 uur plaats vanaf Cape Canaveral in Florida. Op zondagmorgen moet de Crew Dragon aankomen bij het ISS, waar het voertuig zichzelf aan het ruimtestation zal koppelen. Op 8 maart begint het ruimtevaartuig vervolgens aan zijn terugvlucht naar de aarde: het zal vlak voor de kust van Florida in de Atlantische Oceaan landen.

Er zijn geen mensen aan boord van de Crew Dragon. In plaats daarvan reist er een dummy mee, die de naam Ripley heeft gekregen, een verwijzing naar de hoofdrolspeelster in de Alien-films. Als deze missie succesvol verloopt, zal er in juli een nieuwe vlucht plaatsvinden met bemanning.

Door gebruik te maken van de Crew Dragon van SpaceX kan NASA afstappen van het gebruik van Russische Soyuz-capsules. Bovendien kan de ruimtevaartorganisatie dan ook weer bemande ruimtevluchten vanaf Amerikaanse bodem uitvoeren. Sinds 2011, toen de laatste spaceshuttlemissie was, zijn er geen astronauten meer vanuit de VS de ruimte in geschoten.