Wifi 6 komt eraan: wat wordt er beter?
Nieuwe wifi, betere wifi

Wifi 6 komt eraan: wat wordt er beter?

05-03-2019 20:29 Laatste update: 20:55

Bram van Dijk

De nieuwe standaard van wifi, genaamd Wifi 6, moet allerlei problemen met draadloze netwerken oplossen. Dit zijn de 6 belangrijkste dingen die je moet weten over Wifi 6.

Nog nooit van Wifi 6 gehoord? Zo gek is dat niet, want de nieuwe standaard zit pas net bij een aantal apparaten ingebouwd. Bij de introductie van de nieuwe Samsung-telefoon Galaxy S10 kwam het ook als duveltje uit een doosje. Maar het moet ons veel moois gaan brengen. Daarom niet 1, 2 of 3, maar 6 dingen die je moet weten over Wifi 6.

Wat is het?

Net zoals je 3G, 4G en 5G hebt, heb je ook verschillende niveau's van wifi. Elke update komt er weer een getalletje bij. Eerst was dat bij wifi nog niet het geval en kreeg elke update een vreemde cijfer en lettercode (zoals 802.11a en 802.11af), maar sinds kort is het gewoon Wifi 4, Wifi 5 en Wifi 6.

Met Wifi 6, dat pas net beschikbaar is dus nu nog eigenlijk door niemand wordt gebruikt, moet de snelheid omhoog gaan én moeten er veel meer apparaten tegelijkertijd een hoge snelheid kunnen halen.

Hoeveel sneller wordt het?

De absolute topsnelheid gaat omhoog van 3.5 Gbps naar 9.6 Gbps, dat is dus bijna 3 keer zo snel en komt neer op 1,2 gigabyte per seconde. Maar eerlijk is eerlijk, dat ga je waarschijnlijk niet echt merken. De topsnelheid die je met Wifi 6 haalt zal waarschijnlijk niet veel hoger liggen dan de voorganger. Maar het aantal apparaten waarmee je deze topsnelheid kan halen wél.

Misschien merk je nu ook wel dat je tegen beperkingen aanloopt, als jij zit te Netflixen, je dochter zit te gamen en je man zit te videobellen. Dat moet over zijn met Wifi 6.

Daar komen alle slimme huis-apparaten nog bij. Bij de introductie van Wifi 5 in 2014 hadden mensen gemiddeld nog 5 wifi-apparaten in huis, maar nu is dat al gestegen naar 9. Er wordt verwacht dat dit binnen een paar jaar stijgt naar 50, met al die slimme huis-toepassingen in ons huis.

Hoe werkt het?

Waarom is dit nu zoveel sneller en beter? Wifi 6 heeft twee nieuwe technologieën: MU-MIMO en OFDMA. Die namen mag je vergeten, maar ze zorgen allebei voor meer snelheid.

MU-MIMO staat voor 'multi-user, multiple input, multiple output' en een wifi-expert legt het mooi uit. Vergelijk het met een vloot van bezorgbusjes. Met Wifi 6 heb je niet één bezorgbus die steeds heen en weer rijdt om pakketjes data af te leveren, maar acht.

Die andere technologie, OFDMA, zorgt ervoor dat de bus niet de hele tijd terug moet naar het distributiecentrum (de router), maar dat het als het nog ruimte heeft na de eerste bezorging direct door kan naar een tweede adres. En daarom kan het veel sneller functioneren als de wifi waar jij nu op zit.

Wat ga je ervan merken?

Woon je alleen en gebruik je wifi alleen voor je laptop en je smartphone, dan maakt het waarschijnlijk niet zo gek veel uit of je nu op Wifi 5 of Wifi 6 zit. Maar in volle huizen met veel apparaten moet je dit dus wel echt gaan merken. Denk ook bijvoorbeeld aan koffietentjes of hostels, of aan wifi op de bedrijfsvloer.

Op drukke gebieden zoals het vliegveld wordt een verbetering van vier keer de snelheid verwacht. Natuurlijk blijft het belangrijkste dat je genoeg data doorkrijgt van de provider, maar daarna is wifi wel doorslaggevend.

Ook wil de organisatie die de wifi-standaarden bepaalt dat er wordt aangegeven welke versie wifi elk netwerk heeft. Dan ga je dus voordat je verbindt met een netwerk een 5'je of 6'je in de bovenhoek van het wifi-signaal zien.

Wat moet je ervoor doen?

Ten eerste heb je een Wifi 6-router nodig, maar die zijn er nog bijna niet. Alleen Netgear heeft een aantal modellen gepresenteerd en die kosten veel geld, zo'n 399 dollar. Ze zijn nog nauwelijks in Nederland verkrijgbaar.

Ook moet je naast je router een apparaat hebben dat het signaal kan ontvangen. De nieuwe Samsung S10 heeft dus een ingebouwde Wifi 6-ontvanger en in principe zit in de nieuwe Android-chip van Qualcomm, de Snapdragon 855, de mogelijkheid om Wifi 6 door te geven. Ook zijn er al een aantal laptops gepresenteerd met Wifi 6, maar deze zijn nog nauwelijks te koop.

Wanneer is het er?

Waarschijnlijk heeft het nog wel een paar jaar nodig voordat Wifi 6 gemeengoed wordt. Maar als jij een huis hebt waarbij heel veel apparaten tegelijkertijd op de wifi moeten, dan is het misschien toch al aan te raden om nu al een Wifi 6-router aan te schaffen. Want dan heb je sommige voordelen al wel, zoals het beter verdelen van de datapakketjes.

Verder is het een kwestie van tijd dat alle apparaten standaard de nieuwste wifi-update hebben.

Eerste indruk: Samsung Galaxy S10

Meer tech-video's? Abonneer je op ons YouTube-kanaal