Zuckerberg: communicatie gaat van publiek naar privé
Koerswijziging Facebook

Zuckerberg: communicatie gaat van publiek naar privé

06-03-2019 20:24 Laatste update: 21:48

Gebruikers van diensten van Facebook zullen in de toekomst veel vaker versleutelde privégesprekken voeren in plaats van publiekelijk berichten te delen, verwacht Facebook-ceo Mark Zuckerberg. Hij kondigt een koerswijziging aan voor zijn bedrijf.

“Als ik denk aan de toekomst van internet, dan geloof ik dat een op privacy gericht communicatieplatform nog belangrijker zal worden dan de open platforms van vandaag”, schrijft Facebook-ceo Mark Zuckerberg in een blogpost. “Er is een kans om een simpeler platform te bouwen dat zich in de eerste plaats richt op privacy.”

De door Zuckerberg aangekondigde koerswijziging lijkt op het eerste gezicht vreemd. Facebook is groot geworden met open platforms als Facebook en Instagram, die hun succes juist te danken hebben aan de bereidwilligheid van gebruikers om een deel van hun privacy op te geven. Hoe meer mensen van hun leven delen, hoe interessanter Facebook en Instagram worden.

WhatsApp en Facebook Messenger

Maar Facebook heeft naast publieke platforms natuurlijk ook al de nodige apps in handen die privécommunicatie mogelijk maken, zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Eerder dit jaar werd al bekend dat Facebook de verschillende chatdiensten wil integreren. Daarbij wil het bedrijf gebruikers van alle diensten standaard end-to-end-encryptie aanbieden, zodat berichten altijd versleuteld worden verstuurd. Op dit moment staat die optie alleen bij WhatsApp standaard aan. Zuckerberg kondigt in zijn bericht aan dat hij de komende jaren verscheidene Facebook-diensten op dezelfde leest als WhatsApp wil schoeien.

“Veel mensen geven de voorkeur aan de intimiteit van het een-op-een communiceren met een paar vrienden”, constateert Zuckerberg in zijn blogpost. “Mensen zijn voorzichtiger geworden met het delen van zaken die permanent bewaard blijven.” Als het aan Zuckerberg ligt, hoeven Facebook-gebruikers zich in de toekomst minder zorgen maken dat ze achtervolgd zullen worden door oude berichten, foto's of video's.

Draai van bijna 180 graden

Volgens Zuckerberg zullen publieke communicatieplatforms, zoals Facebook en Instagram, niet verdwijnen. Maar in de komende jaren wil hij zich naar eigen zeggen vooral wijden aan de ontwikkeling een ‘digitale huiskamer’, een plaats waar mensen erop kunnen vertrouwen dat hun gesprekken privé blijven, zegt hij in The New York Times.

Deze ‘draai van bijna 180 graden’ valt volgens de krant niet los te zien van alle schandalen waarin Facebook de afgelopen jaren verwikkeld is geraakt. Het bedrijf kwam de afgelopen jaren talloze malen onder vuur te liggen vanwege inbreuken op de privacy. Maar ook de rol die Facebook speelde bij de verspreiding van nepnieuws en haatzaaiende berichten, heeft de techgigant geen goed gedaan.

Reputatie

“Ik begrijp dat veel mensen denken dat Facebook een op privacy gericht platform niet kan of wil bouwen”, erkent Zuckerberg. “Want eerlijk is eerlijk, we hebben niet echt een goede reputatie als het aankomt op het bouwen van diensten die je privacy beschermen.”

Desondanks vraagt de Facebook-ceo zijn publiek om zijn bedrijf een kans te geven. “We hebben herhaaldelijk laten zien dat we ons kunnen ontwikkelen om diensten te bouwen die mensen echt willen.”

Tips: verander deze Facebook-instellingen

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal