BMW komt met kleine elektrische SUV: iX3
iX3 komt eraan

BMW komt met kleine elektrische SUV: iX3

15-03-2019 08:59 Laatste update: 09:34

BMW was er vroeg bij met de elektrische i3, maar de beloofde opvolgers bleven steeds uit. Nu komt dan toch echt de iX3: een kleine SUV met een flinke accu van 70 kWu.

In 2020 begint de productie van de elektrische instap-SUV van BMW. De aanbetaling is €1500, wat de auto precies gaat kosten is nog niet duidelijk. Het lijkt er sterk op dat BMW meer anticipeert op de aantrekkende vraag, dan dat het haast maakt omdat het aanbod er aan zit te komen. Wie nu de aanbetaling neertelt, kan een overbruggingsauto kiezen, zoals een plug-in X3, 5-serie of een volledig elektrische i3

De elektrische motor levert 270pk, de accu heeft een capaciteit van rond de 70 kWu en daarmee zou het bereik volgens BMW meer dan 400 kilometer moeten zijn volgens de WLTP-methode. Reken in de praktijk eerder op 320 tot 350 kilometer. Waarbij gezegd moet worden dat de kleine i3 niet zo zuinig is als bijvoorbeeld de Hyundai iOniq. Laden gaat wel erg rap, want de nieuwe accu moet met 150kW vol kunnen lopen. Stops duren dus nog weer korter als je bij een snellaadstation staat. 

Traditioneel ontwerp

In tegenstelling tot de i3 is de SUV een stuk traditioneler vormgegeven. Blauwe accenten laten zien dat het hier om een volledig elektrische SUV gaat en de grille is dichtgeboetseerd in verband met de aerodynamica, maar in essentie is het een vrij traditioneel ontwerp. Jammer, want de i3 en i8 gaven aan dat de Duitsers in staat waren gebruik te maken van de nieuwe designmogelijkheden die elektrische aandrijving biedt.  

De komende twee jaar komen naast de iX3, de Mini Electric, de iNext en de i4. Dat lijkt veel, maar wie naar het aanbod van de Volkswagen-groep kijkt, ziet dat de Bayerische Motor Werken ingehaald worden na de start met de i3.