Tesla presenteert tweede 'auto voor de massa': de Model Y
Elektrische SUV

Tesla presenteert tweede 'auto voor de massa': de Model Y

15-03-2019 09:01 Laatste update: 10:35

Tesla heeft vanochtend zijn nieuwe elektrische SUV gepresenteerd. De Model Y is vanaf de herfst van 2020 verkrijgbaar en de goedkoopste versie kost 39.000 dollar.

Tesla's nieuwe instap-SUV zal duurder zijn dan de Model 3, maar goedkoper dan de Model X. “De Tesla Y heeft de functionaliteit van een SUV maar rijdt als een sportwagen”, verklaarde Tesla-oprichter Elon Musk bij de presentatie van het nieuwe voertuig in Los Angeles.

Musk verwacht dat de Model Y beter zal gaan verkopen dan de Model 3, Model X en Model S samen. Vorig jaar kochten Amerikanen 1,4 miljoen SUV’s tussen de 40.000 en 90.000 dollar. Ook in China bestaat er veel belangstelling voor kleine SUV’s. Met prijzen tussen de 39.000 en 60.000 dollar hoopt Musk met de Model Y een deel van die markt te veroveren.

Vier modellen

Er komen verschillende versies van de Model Y op de markt, waarvan er drie in het najaar van 2020 verschijnen. De Long Range-uitvoering van 47.000 dollar krijgt een actieradius van 480 kilometer. Daarnaast komen er nog twee duurdere uitvoeringen. De Dual Motor AWD- en Performance-versies trekken sneller op en hebben een hogere maximumsnelheid. Tegen betaling van 3.000 dollar kan het aantal stoelen worden uitgebreid.

In de lente van 2021 verschijnt een simpelere uitvoering, het Standard Range-model. Die krijgt een actieradius van 370 kilometer en zal in de VS 39.000 dollar gaan kosten.

Geïnteresseerden moeten een aanbetaling doen van 2.500 dollar (in Nederland 2.000 euro) voor de Model Y. In Nederland zal de Tesla Y Long Range verkrijgbaar zijn vanaf 56.000 euro.

Zelfde onderdelen als Model 3

De productie van de Model Y zal gaan plaatsvinden in Noord-Amerika, China en Europa, verklaarde Musk tijdens de presentatie van het nieuwe model. De verwachting is dat de productie van de Tesla Y snel op gang kan komen, omdat het nieuwe voertuig voor ongeveer driekwart dezelfde onderdelen bevat als de Model 3.

Het productieproces van de Model 3 bezorgde Tesla aanvankelijk de nodige kopzorgen: deadlines en productiedoelstellingen werden telkens gemist. Inmiddels is de Model 3 de best verkopende elektrische auto ter wereld. In februari ging de verkoop in Nederland van start.

Concurrentie

Later dit jaar opent Tesla een nieuwe fabriek in Shanghai, waar het bedrijf de Model 3 en de Model Y wil produceren. De autoproducent krijgt de komende jaren veel concurrentie. Onder andere Audi, Mercedes-Benz en BMW hebben eveneens plannen om nieuwe elektrische SUV’s op de markt te brengen.

Eerste indruk Tesla Model 3 vanuit LA