© Kaspersky Lab

Klacht Kaspersky tegen Apple vanwege machtsmisbruik App Store
Oneerlijke concurrentie

Klacht Kaspersky tegen Apple vanwege machtsmisbruik App Store

20-03-2019 10:31 Laatste update: 10:34

Beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab heeft bij de Russische toezichthouder een klacht ingediend tegen Apple wegens vermeend machtsmisbruik met zijn App Store.

Kaspersky Lab stelt in een verklaring dat Apple misbruik maakt van zijn positie als platformeigenaar en toezichthouder van de App Store. Apple zou aan ontwikkelaars andere voorwaarden stellen dan zichzelf. De klacht van Kaspersky Lab gaat over de iOS-functie Screen Time. Daarmee kunnen gebruikers zien hoe vaak en wanneer zij welke apps gebruiken, en daar limieten voor instellen. Voor ouders zitten er speciale functies in Screen Time, om apps voor kinderen op slot te zetten.

Apps blokkeren

De Kaspersky Safe Kids-app bood vergelijkbare functies, maar die werden volgens het bedrijf plotseling aan banden gelegd na de verschijning van Screen Time in iOS 12, in september 2018. Apple eiste dat Kaspersky twee functies uit zijn app zou verwijderen: de mogelijkheid om andere apps te blokkeren en een blokkeerfunctie voor browser Safari.

Die twee functies zijn volgens Kaspersky essentieel voor zijn Safe Kids-app. De eis om die te verwijderen na de introductie van Screen Time is volgens het beveiligingsbedrijf opvallend, omdat de app jarenlang geen kritiek van Apple zou hebben gekregen. Kaspersky heeft zijn klacht ingediend bij de Russische federale mededingingsautoriteit.

Ook klacht Spotify tegen Apple

Kaspersky Lab verwijst naar Spotify, dat vorige week een klacht tegen Apple indiende. Volgens Spotify concurreert Apple op een aantal punten oneerlijk. Zo vraag het bedrijf 15 tot 30 procent van de inkomsten uit Spotify-abonnementen die via iOS worden afgesloten.

Daarnaast kan Spotify zijn apps niet op dezelfde manier laten werken als Apple Music op iPhones en andere Apple-apparaten. Ook adverteert Apple zijn muziekdienst op manieren die voor andere ontwikkelaars verboden zijn.

Apple reageerde fel

De klacht van Spotify wordt door de Europese Commissie serieus bekeken. Apple reageerde geprikkeld op de klacht van Spotify. Volgens Apple wil Spotify wel alle voordelen van de App Store, zonder daar aan mee te willen betalen. Apple vraagt zich hardop af waar Spotify nu geweest zou zijn zonder de hulp van de App Store. Spotify noemde het verweer van Apple later de woorden van een monopolist.