instagram seks reacties virus computer
???

Opgepast: seksreacties op Instagram leiden naar virus

22 maart 2019 om 13:10
Laatste update: 22 maart 2019 om 14:51

Op Instagram zijn criminelen actief die mensen met seksreacties naar een gevaarlijke website proberen te lokken. Deze website vertelt dat je allerlei virussen op je computer hebt, maar installeert stiekem zelf een virus.

RTL Nieuws ontving de afgelopen week veel meldingen van Instagram-gebruikers over seksgerelateerde reacties onder populaire Instagram-berichten. "Wedden dat jullie allemaal verslaafd raken na mijn verhaal ?", luidt zo'n reactie.

Virussen

Op de profielfoto is veelal een aantrekkelijke vrouw te zien, en het Instagram-profiel is verder gevuld met uitdagende foto's en teksten. In de omschrijving staat een link waar je meer informatie over de vrouw kunt vinden, die ogenschijnlijk leidt naar een datingwebsite.

Eén van de foto's van zo'n Instagram-profiel.

De website stuurt je uiteindelijk naar een pagina die vertelt dat je verschillende virussen op je computer hebt. "Uw systeem is besmet met drie virussen, onmiddelijke verwijdering vereist", valt er te lezen. Ook wordt er een klokje getoond, omdat de virussen binnen een bepaalde periode - vaak een paar minuten - 'permanente schade' zouden aanrichten.

Nepscan

Er volgt een nepscan van je computer waarna er wordt aangeraden om een programma te downloaden om deze virussen te verwijderen. Door op de grote knop te drukken, download je dit programma. Terwijl je denkt dat je computer wordt opgeschoond, wordt er in het geniep een virus op je computer geïnstalleerd.

Het virus kan verschillende dingen doen, waaronder een hacker toegang geven tot je volledige computer. Op die manier zou de crimineel wachtwoorden kunnen stelen of internetbankieren kunnen overnemen. Ook toont het virus vervelende, opdringerige advertenties op je computer die je lastig kunt verwijderen. 

Je loopt gevaar als je het programma van de website op je computer hebt gedownload en geïnstalleerd. Alleen op een linkje drukken, bijvoorbeeld het linkje uit het Instagram-profiel, vormt in deze situatie geen gevaar - ongeacht of je dat via je smartphone of computer doet.

Virussen verwijderen

Viruscanners kunnen helpen bij het detecteren en verwijderen van virussen. Bij deze software wordt vaak gedacht aan oubollige programma's die je computer heel traag maken. Dat is niet geheel onterecht: tien jaar geleden was dit vaak nog het geval. Inmiddels zijn er tal van (gratis) antivirusprogramma's die helpen om je computer te beschermen.

Voor Windows heb je onder andere het ingebouwde Defender (gratis), Hitman Pro (30 dagen gratis, daarna 22 euro per jaar) en ESET NOD32 (29,99 euro per jaar). 

Voor Mac-computers is een virusscanner niet per se nodig: het besturingssysteem heeft minder last van virussen. Mocht je er toch één willen, dan is BitDefender (39 euro per jaar) een goede keuze.

Het loont om voor een virusscanner te betalen: deze software is vaak beter en uitgebreider. Als je niet in staat bent om ervoor te betalen, kun je het beste het gratis Avast of AVG gebruiken.