© Edgy Labs

Amazon wil 3236 satellieten voor wereldwijd internet lanceren
Project Kuiper

Amazon wil 3236 satellieten voor wereldwijd internet lanceren

04-04-2019 17:51 Laatste update: 17:57

Amazon is van plan om een netwerk van 3236 satellieten in een baan rond de aarde te brengen, om zo wereldwijd snel internet aan te bieden.

Dat bevestigt Amazon aan Geekwire, dat het bestaan van het project ontdekte door de publicatie van drie aanvragen bij de International Telecommunications Union. Die instantie moet uiteindelijk toestemming geven voor de lancering van het satellietnetwerk.

Amazons netwerk heet Project Kuiper en zal volgens de huidige plannen bestaan uit 3236 satellieten. Daarvan hangen 784 satellieten op een hoogte van 590 kilometer, 1296 satellieten op een hoogte van 610 kilometer en 1156 satellieten draaien in banen op 630 kilometer hoogte. Het project is vernoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper en de naar hem vernoemde Kuipergordel achter Neptunus.

"Project Kuiper is een nieuw initiatief om een constellatie van laaghangende satellieten te lanceren die breedbandinternet biedt aan gemeenschappen wereldwijd, die dat nu niet of nauwelijks krijgen", zegt een woordvoerder van Amazon. "Dit is een langetermijnproject gericht op tientallen miljoenen mensen die nu nog geen basistoegang tot internet hebben."

Vrijwel wereldwijde dekking

Volgens de Verenigde Naties hebben zo'n 4 miljard mensen nu nog geen of onvoldoende toegang tot het internet. Het gebied dat Amazon met zijn satellietnetwerk wil beslaan, bevat zo'n 95 procent van de totale wereldbevolking. Alleen de uiterste noord- en zuidpolen worden door het systeem niet gedekt.

Overheden zullen nog moeten besluiten of de satellieten van Amazon bestaande satellieten niet zullen verstoren. Ook moet het bedrijf garant staan voor de opruiming van de satellieten aan het eind van hun levensduur. Satellieten mogen niet meer worden achtergelaten in de groeiende hoop ruimteafval die rond de aarde zweeft.

SpaceX

Naast Amazon werken nog meer grote bedrijven aan een wereldwijd dekkend satellietsysteem. Zo begon ruimtevaartbedrijf SpaceX vorig jaar met de eerste stappen van zijn Starlink-systeem, dat uit zo'n 12.000 satellieten moet gaan bestaan. Het bedrijf OneWeb werkt met miljardeninvesteringen aan een eigen netwerk. Ook Facebook wil een breedbandnetwerk met satellieten opzetten.