Getest

Eerste indruk: Sony RX0-II, de perfecte kleine vlogcamera?

sony RX0-II camera vlogcamera vlog
6 april om 15:28
Laatste update: 6 april om 15:27
  • Stijn Goossens

Sony komt in mei met de RX0 II, een waterdichte actiecamera met 4k-video en een flipscherm voor vloggen. Bright testte de camera al in Londen.

De RX-cameralijn van Sony staat bekend om zijn 1-inch sensorformaat, een formaat dat snelle fotografie, hoge slowmotion-opname en goede prestaties in lage lichtomstandigheden mogelijk maakt. Onder andere de RX100 is daarom een populaire camera, vooral onder vloggers.

De eerste generatie van de RX0-camera van Sony, bracht deze 1-inch sensor naar een robuuste en compacte actiecamera. Deze tweede generatie RX0-II voegt daar nog meer mogelijkheden aan toe, die ook van de RX0-camera een interessante optie maakt voor onder andere vloggen. Bright mocht de nieuwe camera testen in Londen.

De camera filmt nu ook met een resolutie van 4K, is nog altijd IP68-waterdicht en heeft een accu voor ongeveer 2 uur gebruik. De camera ondersteunt daarnaast tot 1000 fps slowmotion-opname en heeft een ISO-bereik van 125-128000.

Klapscherm

De nieuwe RX0 heeft een klein klapschermpje gekregen, waardoor je jezelf kan zien tijdens het filmen. Dit is ideaal voor vloggers en is ook in de RX100 een populaire eigenschap. Het formaat van het schermpje (1,5 inch) is dusdanig klein dat er weinig duidelijk zichtbaar is als je jezelf filmt.

Bovendien heeft deze tweede generatie nog altijd geen touchscreen, maar werkt het met knoppen. Het besturingssysteem is gelijk aan dat van alle andere Sony-camera’s: een duidelijk en overzichtelijk menu met veel mogelijkheden. Helaas is het kleine schermpje met knopjes niet fijn om door dit systeem te zoeken.

Microfoon

Een veelgevraagde optie door vloggers is de aansluitingsoptie van een microfoon. Deze ontbreekt op de RX100, waardoor je enkel van de cameramicrofoon gebruik kan maken. De nieuwe RX0 heeft deze aansluiting wel, een goede zet. Samen met een micro-usb en een micro-hdmi-aansluiting is de camera van veel mogelijkheden voorzien.

App

De stabilisatie is digitaal en lijkt wat tegen te vallen ter vergelijking met beeldstabilisatie op smartphones en andere actiecamera’s, zoals de GoPro. De Imaging Edge-app van Sony biedt extra functies, zoals het stabiliseren van de camerabeelden, maar daardoor wordt het beeld ingecropt. Het beeld van de RX0 is al minder wijd dan menig actiecamera, waardoor gecropt beeld nog krapper is. Dit is zeker voor vloggen niet ideaal.

De app is ook geschikt om snel beelden te delen met je smartphone of om je telefoon als extra beeldscherm te gebruiken. Verder biedt de RX0 de optie om met tot 100 RX0-camera’s tegelijk videobeeld op te nemen.

Extra handgrip

De nieuwe RX0-II is vanaf mei te koop voor €800. In de doos krijg je niet alleen de kleine camera, maar ook twee oplaadbare accu’s en een handgrip als accessoire. Deze handgrip kan als tripod uitgeklapt worden, heeft een extra opzetstuk voor een accessoires, zoals een microfoon en vanaf de handgrip kan de record-knop of foto-knop gebruikt worden.

De prijs van €800 is veel in vergelijking met bijvoorbeeld een GoPro. Het grote verschil is dan ook de 1-inch sensor (GoPro gebruikt een sensor die 2,3x zo klein is). Bovendien biedt de RX0 een hoop meer professionele functies en aansluitmogelijkheden. Dit is dan ook niet de alledaagse actiecamera.

Voor vloggen biedt de camera veel mogelijkheden, maar de beeldstabilisatie en het gebruiksinterface kunnen de keuze voor deze camera lastiger maken.

Bekijk ook onze eerste indruk vanuit Londen.