Britse wet wil directie sociale media aansprakelijk stellen voor inhoud
Strenge regulering

Wetsvoorstel: directie sociale media aansprakelijk voor inhoud

8 april 2019 om 07:54
Laatste update: 8 april 2019 om 10:11

De Britse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat de directie van socialmedia-bedrijven hoofdelijk aansprakelijk wil stellen voor schadelijke inhoud op hun platforms.

Het wetsvoorstel wordt gesteund door de Britse premier May, meldt Reuters. Naast het aansprakelijk stellen van de directie, pleit het wetsvoorstel ook voor regulering met hogere boetes. Het gaat om schadelijke inhoud in de breedste zin, van racisme, intimidatie en nepnieuws tot kindermisbruik en wraakporno.

Sociale media zijn goed in het verbinden van mensen, maar doen te weinig om zeker hun jongste gebruikers voor schadelijke inhoud te beschermen, stelt de Britse premier Theresa May. "Het is niet goed genoeg, en het is tijd om de dingen anders aan te pakken", zegt May.

Het wetsvoorstel wil een onafhankelijke toezichthouder die mogelijk door de sociale media zelf verplicht betaald wordt. De toezichthouder stelt een gedragscode op waar sociale media zich aan moeten houden. De regels zouden niet alleen gelden voor bedrijven als Facebook en Twitter, maar ook voor diensten als Snapchat en zelfs voor cloudopslagdiensten.

'Zelfregulering is verleden tijd'

De wet wordt ingediend door het Britse ministerie van Digitale Zaken, Cultuur en Media. Verantwoordelijk minister Jeremy Wright zegt dat sociale media hun kans op zelfregulering hebben verspeeld. "Vrijwillige acties van de industrie om online schade het hoofd te bieden, zijn niet consistent toegepast of gingen niet ver genoeg", aldus Wright. "Ondanks onze herhaaldelijke oproepen is illegale inhoud nog steeds online beschikbaar", zegt Wright.

Facebook zegt dat het uitkijkt naar een samenwerking met de Britse overheid om er zeker van te zijn dat nieuwe regulering effectief is. Facebook-CEO Mark Zuckerberg pleitte onlangs voor meer regulering. Opvallend, want grote techbedrijven proberen normaal gesproken zo ver mogelijk weg te blijven van overheidsbemoeienis.

Vrijheid meningsuiting

Critici vrezen voor de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, meldt de BBC Belangenorganisatie voor de Britse tech-industrie TechUK vindt dat de Britse overheid "de balans tussen preventie en fundamentele rechten" goed moet afwegen.

Matthew Lesh, hoofdonderzoeker van de Britse denktank van de Adam Smith Institute, spreekt schande van het voorstel. "De overheid moet zich schamen dat het de westerse wereld richting internetcensuur leidt. De voorstellen zijn een historische aanval op vrijheid van meningsuiting en pers."