Review Sony A6400: niet handig genoeg als vlogcamera
Vloggen in 4K

Review Sony A6400: niet handig genoeg als vlogcamera

30-04-2019 14:08 Laatste update: 14:08

Rutger testte de Sony A6400. Hoe handig is deze camera om in 4K mee te vloggen?

Bij Bright maken we al onze video's in 4K. Daarom stapten wij over van de Canon 80D naar de Sony A7 III. Die kost zonder lens al 2150 euro en is dus niet voor iedereen geschikt. Daarom testten we ook de Sony A6400 die voor iets meer dan 1000 euro te krijgen is. Met kitlens betaal je ongeveer 1450 euro. Wij wilden de camera voor een specifiek doeleinde proberen: vloggen. In deze review lees je over hoe de A6400 werkt als vlogcamera. 

Scherm 180 graden te draaien

De A6400 is de opvolger van de veel geroemde A6300. Hij kan nog sneller scherpstellen. Al was dat geen zwakte van zijn voorganger. Maar het fijnste pluspunt voor de vlogger is dat het scherm nu 180 graden gedraaid kan worden, zodat je jezelf kunt filmen. Dit was voor mij een reden om een Panasonic te kopen, omdat dat scherm alle kanten op kon draaien. 

De Sony kan het scherm alleen naar boven kantelen, zodat hij boven de camera uitsteekt. Dat levert een nog steeds compact apparaat op, maar als je een lamp of microfoon aansluit op de camera, kan dat wel in de weg zitten. Een Panasonic G85 heeft dat probleem niet, dat scherm steekt aan de zijkant uit. 

Er is een ingang voor een microfoon, wat de camera een stuk geschikter maakt voor vloggen dan de verder uitmuntende RX100. Maar er is geen hoofdtelefoonuitgang om het geluid goed te kunnen checken. 

Automatisch tracken

Het scherpstellen is een feestje met de Sony en voor de vlogger is het automatisch tracken van een onderwerp om dat scherp te kunnen stellen ook prettig. Alhoewel het systeem heel erg goed werkt, raakt de camera in sommige situaties toch even het onderwerp kwijt, stelt scherp op het verkeerde deel van het beeld en herstelt dan zijn fout. Voor de één is dat overkomelijk, voor de ander is het een reden om toch maar handmatig scherp te stellen en dan is één van de belangrijkste eigenschappen van deze camera meteen overbodig. 

Minpunten: de menu's en geen stabilisatie

Grootste minpunt vond ik de onoverzichtelijke menu's. Zelfs na een tijdje gebruiken bleef ik menu-items kwijtraken in de onoverzichtelijke hoeveelheid opties op verschillende tabbladen. Wie er dagelijks mee werkt en zijn belangrijkste settings kent heeft daar vast geen moeite mee, maar wie wat minder regelmatig zijn camera oppakt of instellingen aanpast kan dit best als dealbreaker zien. 

De A6400 heeft geen stabilisatie in de camera. Je kunt wel lenzen kopen met stabilisatie aan boord, maar die zijn behoorlijk prijzig en dan zou je ook de iets oudere en iets duurdere A6500 kunnen overwegen (1130 euro). 

Conclusie

Samengevat is de A6400 een camera die het overwegen waard is als je in 4K wilt vloggen. Maar het scherm dat achter je microfoon of videolamp omhoog klapt is niet erg handig en de settings vereisen bijna meerjarige studie. De Panasonic Lumix G85 lijkt mij op dit moment een handigere en goedkopere keuze. 

PS. Sony komt in mei ook met de RX0 II, een waterdichte actiecamera met 4k-video en een flipscherm voor vloggen. Bekijk hieronder onze eerste indruk van de RXO II.

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews