© RTL

Daniël Verlaan schrijft boek over duistere kant van het web

Techjournalist Daniël Verlaan.

RTL-journalist

Daniël Verlaan schrijft boek over duistere kant van het web

29-04-2019 11:30 Laatste update: 20 februari - 12:32

RTL-Journalist Daniël Verlaan werkt aan een boek over de krochten van het internet: van criminele hackers tot het dark web. Het boek, dat in 2020 verschijnt, is gebaseerd op de nieuwsverhalen die hij voor RTL Nieuws heeft gemaakt.

De afgelopen jaren dook Verlaan in verschillende digitale uithoeken, zoals een netwerk dat jonge meisjes hackt en hun naaktfoto's steelt. Of hoe criminelen via gehackte webshopaccounts op jouw rekening dure spullen bestellen.

Het boek geeft een inkijkje in deze verborgen online werelden, en het laat zien hoe Verlaan te werk gaat en journalistiek onderzoek doet. 

Prijzen

Verlaan won dit jaar De Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, en vorige week kwam daar ook de Tegel bij, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Hij kreeg beide prijzen voor zijn verhalen over de duistere kant van het internet. 

Bizarre verhalen

"Gelekte wachtwoorden, geplunderde bankrekeningen of gestolen naaktfoto’s: hackers zijn ontzettend vaak in het nieuws", zegt Verlaan. "Maar wat schuilt er achter die verhalen? In de krochten van het web kom ik de meest bizarre, vreemde en spannende verhalen tegen, die ik in dit boek wil vertellen. Na het lezen weet je wat er allemaal in deze digitale uithoeken gebeurt, en hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen — zelfs als je helemaal niet zo veel van het internet begrijpt."

Eerder schreef Verlaan de gratis online handleiding Laat Je Niet Hack Maken, die in begrijpelijke taal uitlegt hoe je jezelf beschermt tegen hackers. Zijn eerste boek verschijnt in 2020 bij uitgever Das Mag, bekend van schrijvers als Lize Spit, Jelle Brandt Corstius en Tim Fransen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s